03-10-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Chłodniejsze jesienne dni skłaniają do sięgania po ciepłe jedzenie i różnorodne smakołyki. Warto jednak zadbać o to, by posiłki te były bogate w błonnik.
Jesienią szczególnie poleca się produkty, które są naturalnie bogate zarówno w rozpuszczalną, jak i nierozpuszczalną formę . Błonnik nierozpuszczalny znajduje się w artykułach pełnoziarnistych oraz warzywach i daje efekt przeczyszczający, zaś drugi rodzaj błonnika zawarty jest w obfitości w fasoli, grochu, owsie i stanowi regulator poziomu cukru we krwi i ilości tłuszczu.
Wiele z tych produktów jest też rekomendowanych ze względu na bogactwo innych, ważnych składników odżywczych, są to m. in.:
- warzywa korzeniowe; w różnej formie przygotowywane: marchew, buraki, ziemniaki białe i słodkie ziemniaki, kalarepa, a także rzepa.
- suszona i groch; np. zupa z czarnej fasoli czy zupa z fasoli szparagowej.
- płatki owsiane.
- mąka , z której obecnie przy pomocy szeroko dostępnych automatów już w domach można samodzielnie wypiekać chleb.
- warzywa, takie jak: jarmuż, kapusta collard, rzepa, mogą stanowić zarówno dobre przystawki, jak i podstawę większych posiłków.
- nasiona dyni, wędzone , siekane włoskie i orzechy nerkowca stanowią świetne dodatki wielu jesiennych dań.