12-03-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wśród chorób oczu, które zagrażają szczególnie osobom w wieku dojrzałym i starszym są: AMD (zwyrodnienie plamki żółtej, główna przyczyna ślepoty w wieku starczym), katarakta (inaczej zaćma, tj. zmętnienie soczewki prowadzące do zaburzeń ostrości widzenia), jaskra (powoduje wzrost ciśnienia śródgałkowego i trwałe uszkodzenie nerwu wzrokowego). Jak twierdzą uczeni, odpowiednia dieta może zapobiec rozwojowi tych chorób. Oftalmolodzy z University of California w Sand Diego przekonują, że niektóre produkty mają niezwykłą moc ochronną.
Ogólnie rzecz ujmując najbardziej rekomendowane są produkty zawierające antyoksydanty, luteinę, kwasy omega-3 oraz witaminy C i E. Poniżej produkty najsilniej przeciwdziałające rozwojowi wspomnianych chorób:
1. SzpinakJest najpotężniej działającym dla zdrowia oczu spośród warzyw liściastych, ale eksperci doceniają również jarmuż, boćwinę, rzepę, liście gorczycy. Wymienione warzywa są bogate w luteinę, karotenoid, który chroni komórki przed uszkodzeniem. Dieta bogata w szpinak pomaga chronić plamkę żółtą (znajdującą się w centrum siatkówki) przed uszkodzenia mogącym powodować zarówno związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej, jak i zaćmę.
2. HerbataHerbata zielona, czarna, ulung (niebieska) jest polecana w celu zapobiegania katarakcie oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Ten popularny trunek powstrzymuje wzrost nowych naczyń krwionośnych w tylnej części oka. Kiedy nadmiernie rośnie ilość naczyń krwionośnych pod siatkówką, łatwo o wyciek krwi i płynów, co z kolei powoduje trwałe uszkodzenie i w efekcie poważne zaburzenia w polu widzenia.
3. ŁosośRyby zimnowodne, jak łosoś, sardynki, śledź, makrela i tuńczyk są najlepsze dla utrzymania tylnej części oka w dobrej kondycji. DHA (kwas dokozaheksaenowy), główny kwas omega-3 znajdujący się w tych ryb wpływa na grubość oraz reguluje przenikalność i płynność błon komórkowych oraz wymianę międzykomórkową w siatkówce, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniu komórek siatkówki i powstrzymuje rozwój zwyrodnienia plamki żółtej.
Jak wynika z badań opublikowanych w grudniowym wydaniu magazynu Ophthalmology, spożywanie ryb i skorupiaków, które są bogate w kwasy omega-3, chroni ochrony przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej, nawet u osób, które palą i mają nadwagę. Ryby zimnowodne mogą również pomóc w zapobieganiu retinopatii, uszkodzeniu siatkówki spowodowanym m. in. cukrzycą i nadciśnieniem.
4. OwoceSzczególnie polecane są jagody, jeżyny, truskawki, morwa, czereśnie, a nawet winogrona. Wszystkie wymienione owoce mają niebagatelny wpływ na utrzymanie układu krążenia w dobrym zdrowiu, co skutkuje także prewencją w zakresie chorób oczu. Obniżają ciśnienie i zmniejszają nasilenie stanów zapalnych w organizmie. Wysokie ciśnienie krwi jest czynnikiem ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej. Jagody i jeżyny zawierają antocyjany, które zwalczają stany zapalny oraz poprawiają przepływ krwi. Pomagają również zapobiegać blokowaniu się tętnic i odżywiać siatkówkę.
5. Orzechy włoskieOrzechy włoskie są najlepszym źródłem kwasów omega-3. Pistacje zajmują w tej kategorii drugie miejsce. Poza tym zawierają antyoksydanty oraz witaminę E, które działają na rzecz zwalczania stanów zapalnych i zdrowia układu krążenia. Co więcej orzechy włoskie pomóc obniżyć białko C-reaktywne wskaźnika stanu zapalnego w organizmie. Garść orzechów włoskich dziennie może zmniejszyć ryzyko zaburzeń czynności serca aż o 50 procent.
6. Brokuły Brokuły aktywują przeciwzapalne enzymy w organizmie i działają inicjując detoksykację. Poza tym wzmacniają oddziaływanie przeciwzapalne organizmu, co pomaga zmniejszyć stan zapalny w tylnej części oka.
7. SojaBadania wykazały, że soja jest bogata w izoflawony, związki o silnych właściwościach przeciwutleniających, które chronią przed zaćmą u zwierząt. Izoflawony mogą pomóc przywrócić wytwarzanie łez na odpowiednim poziomie, co łagodzi zespół suchego oka.
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Jaskra jest ciężką chorobą oczu prowadzącą do trwałego i nieodwracalnego uszkodzenia nerwu wzrokowego, czyli praktycznie do ślepoty. Oczywiście samo zachorowanie nie prowadzi zawsze do całkowitej utraty wzroku, jednak choroby tej nie wolno lekceważyć. czytaj dalej »
Zaćma, znana też jako katarakta polega na prowadzącym do zaburzeń w ostrości widzenia zmętnieniu soczewki oka. Należy do chorób związanych z wiekiem, choć na jej występowanie mają wpływ także inne czynniki (urazy, stosowane leki czy inne schorzenia). czytaj dalej »
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »