26-02-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nadciśnienie to jeden z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych w Europie i Stanach Zjednoczonych. Nierzadko prowadzi do chorób sercowo-naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci ludzi na całym świecie.
Rozwojowi sprzyja nasza niezdrowa dieta i brak aktywności fizycznej. Ono zaś sprzyja takim problemom zdrowotnym, jak , , i choroby nerek. Na szczęście, sami możemy wiele zrobić, żeby ustabilizować ciśnienie krwi. Jednym z działań w tym kierunku jest jedzenie .
Podczas gdy organizm potrzebuje odpowiedniej ilości cholesterolu do prawidłowej pracy, jego nadmiar w tętnicach prowadzi do ich zawężenia i zwiększenia ryzyka zawału serca i udaru mózgu. Jakkolwiek zdrowa dieta wymaga ograniczenia nasyconych tłuszczów, powinna obfitować w zdrowe tłuszcze, takie jak te znajdujące się w awokado.
Jak wynika z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition, zastąpienie tłuszczów nasyconych jednonienasyconymi tłuszczami, może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Tłuszcze nasycone w dużych ilościach znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. pełnotłustym nabiale, czerwonym mięsie, etc. Zdrowe tłuszcze z kolei można znaleźć np. w awokado, , nasionach, , etc.
Warto jednocześnie pamiętać, że awokado jest dość kaloryczne - 100 gramów produktu to ok. 160 kcal. Jeśli zjada się jednak połowę tego owocu dziennie, nie trzeba się martwić o przybieranie na wadze. Poza zdrowymi tłuszczami wraz z awokado dostarczasz sobie: witaminy E, A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Jeśli chodzi o minerały, wysoka jest zawartość wapnia, potasu i fosforu.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »