06-02-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Liczba kubków smakowych na języku zmniejsza się wraz z wiekiem, a im mniejsza jest ich ilość, tym bardziej prawdopodobne jest, że poziom glukozy we krwi na czczo będzie podwyższony.
Nadmiar cukru we krwi na czczo jest głównym wskaźnikiem cukrzycy, wydaje się więc, że liczba kubków smakowych odgrywa rolę w metabolizmie glukozy - czyli sposobie, w jaki organizm wykorzystuje cukier - w czasie procesu starzenia się.
- Zmniejszona ilość kubków smakowych wraz z wiekiem może być związana ze zwiększoną częstością występowania typu 2 wśród osób starszych - mówi Chee Chia z National Institute of Aging (NIA) w Baltimore.
Jak wyjaśnia Chia, może istnieć związek między kubkami smakowymi a cukrzycą. Kubki smakowe na końcu języka, które są częścią większych struktur o nazwie grzybowate brodawki, zawierają receptory smaku słodkiego, a wcześniejsze badania wykazały, że osoby z cukrzycą typu 2 cechują się zaburzeniami odczuwania . Co więcej, badania na zwierzętach sugerują, że kubki smakowe wytwarzają hormony, które mają znaczenie dla , a u gryzoni - jak odnotowano - także ilość kubków smakowych zmniejsza się wraz z wiekiem.
Teraz u kilkuset osób na przestrzeni kilku lat oceniano gęstość kubków smakowych na czubku języka po zabarwieniu języka niebieskim barwnikiem spożywczym. Jak odkryto, starszy wiek miał związek z mniejszą liczbą tych receptorów.
Co więcej, im mniej kubków smakowych mieli badani, tym wyższy był u nich poziom cukru we krwi na czczo i tym mniej mieli korzystnego hormonu komórek tłuszczowych o nazwie adiponektyna. Wcześniejsze wykazano, że otyłość i cukrzyca typu 2 są związane z niższym poziomem adiponektyny.
Jak zaznaczają uczeni, potrzeba dalszych badań, by ocenić, czy ilość kubków smakowych rzeczywiście wpływa na ryzyko cukrzycy. W każdym razie może być tak, że posiadanie mniejszej ilości tych receptorów oznacza wydzielanie mniejszej liczby hormonów, które mogą kontrolować metabolizm glukozy, ocenia Chia.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »