25-08-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niebezpieczne bakterie mogą pozostawać w niedostępnych częściach warzyw i owoców nawet po dokładnym opłukaniu tych produktów. Mycie owoców i warzyw przed jedzeniem jest polecane w celu usunięcia potencjalnych patogenów, takich jak E. coli i salmonella, ale nowe badania wskazują, że to może nie być wystarczające, ponieważ niektóre bakterie przetrwają umycie wodą.
Naukowcy z Purdue University w USA sprawdzili obecność E.coli w kiełkach fasoli mung i Salmonelli w sadzonkach orzechowych zanieczyszczonych przed sadzeniem. To, co znaleźli, zaskoczyło ich - patogeny znalazły drogę do tkanek roślin, nawet tkanki odpowiedzialne za transport substancji odżywczych.
Co więc można zrobić, aby zapobiec się kontaktowi z tymi bakteriami? Gotować warzywa i owoce. Jakkolwiek wewnętrzna tkanka może wciąż zawierać patogeny, gotowanie na parze lub przetwarzanie w temperaturze 74 stopni Celsjusza zabija bakterie.
Nie można jednak wpadać w panikę. Warto pamiętać, że gotowanie pozbawia warzywa określonych wartości odżywczych. Jak wskazują dietetycy, trzeba dokładnie myć owoce i choć istnieje ryzyko, że można się zarazić, prawdopodobieństwo zachorowania jest niskie.