04-11-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ludzie, którzy piją mrożoną herbatę, narażają się na większe ryzyko rozwoju bolesnych kamieni nerkowych.
Mrożona herbata niepolecana Naukowcy z Loyola University Medical Center wyjaśniają, że herbata mrożona zawiera wysoki poziom szczawianów, związków, które prowadzą do tworzenia małych kryształów z minerałów i soli. Mimo, że te kryształy są zazwyczaj nieszkodliwe, naukowcy ostrzegają, iż mogą one rosnąć i stać się na tyle duże, by utkwić kanalikach prowadzących z nerki do pęcherza.
Dla osób, które mają skłonność do , mrożona herbata jest jednym z najmniej polecanych napojów, ostrzegają uczeni. Jakkolwiek jest najczęstszą przyczyną kamieni nerkowych, wspomniany napój może zwiększać ryzyko ich rozwoju.
StatystykiMężczyźni są cztery razy bardziej narażeni na rozwój kamieni nerkowych niż kobiety. Prawdopodobieństwo choroby gwałtownie rośnie u osób powyżej 40 roku życia. Co więcej naukowcy zauważyli, że na dolegliwość bardziej narażone są kobiety po z niskim poziom estrogenu i panie, u których usunięto jajniki.
ProfilaktykaAby zmniejszyć ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych, naukowcy radzą dostatecznie nawadniać organizm. Chociaż woda jest najszerzej rekomendowana, prawdziwa lemoniada to także dobre rozwiązanie. Cytryny zawierają wysokie ilości cytrynianów, substancji, które hamują wzrost kamieni nerkowych.
Ponadto w celu ochrony przed problemem kamienie poleca się:
- unikanie żywności z wysokim poziomem szczawianów, w tym szpinaku, , rabarbaru i ;
- zmniejszenie ilości spożywanej soli;
- ograniczenie ilości mięsa w menu;
- dostarczanie organizmowi wystarczającej ilości wapnia, by zmniejszy ilość szczawianów absorbowanych przez organizm.
Jakkolwiek w gorącej herbacie także występują szczawiany, trudno jest wypić jej taką ilość, by móc narazić się na rozwój kamieni nerkowych.
Menopauza - inaczej przekwitanie - nie jest chorobą, ale naturalnym procesem zachodzącym w kobiecym organizmie. Niestety, zmiany które wówczas zachodzą, zwiększają ryzyko wystąpienia wielu chorób. czytaj dalej »