Strona głównaZdrowieModa na surowe jedzenie. Dieta raw

Moda na surowe jedzenie. Dieta raw

Jedną z diet cieszących się ostatnio coraz większym uznaniem jest raw food, która polega na spożywaniu produktów surowych, nieogrzewanych powyżej 40 ˚C. Pierwsze wzmianki na jej temat znajdziemy w notatkach, pochodzących z końca XIX wieku, szwajcarskiego doktora medycyny Maximiliana Bircher-Bennera. Dzisiaj dieta raw ma coraz więcej swoich zwolenników, również w Polsce. Na czym dokładnie polega?
Moda na surowe jedzenie. Dieta raw [© teelesswonder - Fotolia.com] Surowe jedzenie? Jak to możliwe?

Kuchnia raw, a dokładniej dieta raw food w przynajmniej 70 % opiera się na produktach surowych, których nie poddaje się obróbce termicznej. Obfituje w , , nasiona. Najczęściej jest łączona z dietą wegetariańską lub wegańską, choć niektórzy zwolennicy spożywają na surowo także produkty zwierzęce. Koncepcja tej diety opiera się na założeniu, że pominięcie obróbki termicznej sprawia, że naturalnie występujące w pożywieniu enzymy zostają zachowane. Na pozytywny wpływ jedzenia nieprzetworzonych produktów, zwrócono uwagę już pod koniec XIX w. w Szwajcarii. Doktor medycyny Maximilian Bircher-Benner, wynalazca musli, otworzył wówczas ośrodek o nazwie „Vital Force”, w którym przeprowadzał badania dotyczące wpływu surowych produktów na zdrowie pacjentów. Tym samym stał się pomysłodawcą raw food.

Główne zasady kuchni raw food

Ideą kuchni raw jest stosowanie maksymalnie naturalnych i nieprzetworzonych produktów, dlatego też bogata jest w duże ilości surowych warzyw i owoców. Zawarte w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i związki fitochemiczne wchłaniają się lepiej, jeśli spożywane są wraz z produktem będącym źródłem tłuszczu. W diecie raw ich głównym źródłem powinny być orzechy i nasiona, a także wysokiej jakości nierafinowane oleje, takie jak oliwa z oliwek czy olej lniany. Do codziennego menu dobrze jest włączyć także .

Nieodłącznym elementem diety raw food są koktajle – nie tylko na słodko! Im bardziej urozmaicone, tym lepiej. Koktajle owocowo-warzywne są bombą witaminową i dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Bardziej wprawieni „rawfoodowcy” do swoich koktajli dodają kawałki surowego mięsa, a także niepasteryzowane produkty mleczne. Wówczas ich wartość zostaje wzbogacona o dodatkową porcję białka. Zwolennicy kuchni raw za priorytet stawiają sobie korzystanie tylko z wysokiej jakości produktów, ponieważ ich zdaniem pozwala to na maksymalne oczyszczenie organizmu i poprawę stanu zdrowia.

Czy dieta raw jest dla każdego?

Dieta raw opiera się wyłącznie na produktach surowych lub przygotowywanych w specjalnych urządzeniach odwadniających. Przeciwwskazaniem do stosowania tego rodzaju diety jest między innymi konieczność stosowania diety łatwo strawnej, gdzie produkty roślinne są podane pacjentowi ugotowane, przetarte i pozbawione skórek. W przypadku dzieci i młodzieży problematyczne staje się dostarczenie odpowiedniej ilości białka, ponieważ nie powinny być spożywane na surowo, a spożywanie surowego mięsa, jaj czy niepasteryzowanych produktów mlecznych niesie za sobą ryzyko zatrucia.

– Dla dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym dieta oparta wyłącznie o surowe produkty może okazać się niewystarczająca. W jadłospis młodego człowieka trudno wprowadzić na stałe surowe jaja, mięso czy ryby. Niemożliwe staje się podawanie roślin strączkowych. Jedynym źródłem białka zwierzęcego pozostaje mleko i to niepasteryzowane – takie może nie spełniać znów wymogów bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Zgodnie z opinią Instytutu Żywności i Żywienia nie ma przeciwwskazań do stosowania diety wegetariańskiej u dzieci, pod warunkiem, że jest dobrze zbilansowana, to znaczy zapewnia wszystkie składniki odżywcze zgodnie z zapotrzebowaniem danej grupy osób. Niestety raw, ze względu na swoją specyfikę, może nie spełnić tego założenia – tłumaczy Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

Czy zimą przetrwamy na „surowym jedzeniu”?

Według zwolenników dietę raw food można stosować o każdej porze roku, nawet zimą. Warto tylko pamiętać, że w okresie zimowym zapotrzebowanie na kalorie wzrasta, dlatego polecane jest włączenie do codziennego jadłospisu większej ilości różnego rodzaju kasz przygotowanych w odpowiedni sposób, gdyż dostarczają dużą dawkę energii. Poza tym, chcąc wzmocnić odporność, możemy samodzielnie uprawiać kiełki w naszych kuchniach i wzbogacać nimi potrawy. W trakcie zimy najlepiej spożywać warzywa i owoce, które dostępne są jesienią, tj. marchew, pietruszka, pasternak, jarmuż, brukselka, kalafior, seler, kalarepa, kapusta, brokuł, jabłka, gruszki oraz produkty fermentowane, takie jak kiszone: ogórki, buraki, kapusta czy cytryny.

Pamiętajmy, że skrajna dieta raw food nie jest dla każdego. Dzieci, młodzież, kobiety w ciąży czy matki karmiące powinny podejść do niej z dystansem. Mogą czerpać z niej inspiracje, by wzbogacić swój klasyczny jadłospis lub stosować ją w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 10:57:51, 09-10-2019 patafil

    Myślę, że osoby starsze powinny uważać na to co jedzą, a w szczególności surowe produkty. Lepszą alternatywą do diety Raw są soki z warzyw i owoców wg. zaleceń terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Takie soki samodzielnie wyciskane są łatwo przyswajalne przez organizm i nie obciążają układu trawiennego. Poza tym soki są pyszne i pełne witamin które podbudują zdrowie każdego. Mam już swoje lata i soki zapewniają mi drugą młodość pełną wigoru i chęci do życia.
    ... zobacz więcej
  • 12:13:40, 19-10-2019 Strzycka

    Uwielbiam pić świeże, przygotowane w domu soki owocowe i warzywne. Surowe owoce i warzywa jednak też spożywam często.
  • 10:15:10, 24-10-2019 Mazak

    Ja często piję świeży sok z marchewki, jabłek i bananów... smakuje wyśmienicie...
  • 12:31:27, 02-01-2020 Kaz56

    Ja lubię podjadać surową marchewkę czy paprykę.
  • 11:21:25, 11-01-2020 marzenakrk

    Sok z marchwi to tak.
  • 13:56:21, 13-03-2020 thiel.mabelle

    Oh to nie dla mnie. Wolę jeść zdrowo ale Polsko!
  • 14:23:06, 27-03-2020 lollcia

    ja robie sobie koktajle ze swiezych owocow i warzyw ale nie wiem czy to sie zalicza

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Kobiety.net.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy