Strona głównaZdrowieMniej masła, a więcej olejów roślinnych to niższe ryzyko przedwczesnej śmierci

Mniej masła, a więcej olejów roślinnych to niższe ryzyko przedwczesnej śmierci

Osoby, które spożywają oleje roślinne zamiast masła, mogą zyskać korzystne efekty zdrowotne, a nawet mieć niższe ryzyko przedwczesnej śmierci - wynika z badania naukowców z Mass General Brigham, Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Mniej masła, a więcej olejów roślinnych to niższe ryzyko przedwczesnej śmierci [fot. Antonio Cansino from Pixabay]
Przeanalizowano dane dotyczące diety i zdrowia 200 tysięcy osób monitorowanych przez ponad 30 lat. Jak odkryto, większa ilość olejów roślinnych w diecie - zwłaszcza sojowego, rzepakowego i - było związane z niższą śmiertelnością ogólną, nowotworową i sercowo-naczyniową w badanych okresie, podczas gdy spożycie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny i osobno z powodu .

- Zaskakująca jest skala zaobserwowanego związku - gdy ocenialiśmy zamianę masła na oleje roślinne w codziennej diecie, ryzyko śmierci w ciągu trzech dekad było o 17% niższe. To ogromny wpływ na zdrowie - mówi Yu Zhang, współautor badań.

Masło kontra oleje roślinne - kluczowe różnice

Główna różnica między masłem a olejami roślinnymi to rodzaj zawartych kwasów tłuszczowych. Masło jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, podczas gdy wspomniane oleje zawierają głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. ich znaczenie dla zdrowia publicznego.
W nowym badaniu co cztery lata uczestnicy odpowiadali na pytania dotyczące częstotliwości spożycia różnych produktów spożywczych.

Spożycie masła obejmowało:
  • masło w czystej postaci i w mieszankach z margaryną,
  • masło dodawane do potraw i pieczywa,
  • masło używane do pieczenia i w domu.
Spożycie olejów roślinnych obliczono na podstawie ich użycia do:
  • smażenia,
  • duszenia,
  • pieczenia,
  • przygotowywania dressingów do sałatek.
Przeanalizowano dane dotyczące zgonów uczestników i ich przyczyn. Porównując śmiertelność w różnych grupach dietetycznych, odkryto, że osoby spożywające najwięcej masła miały o 15 proc. wyższe ryzyko śmierci w badanym okresie w porównaniu do tych, które jadły go najmniej. Z kolei osoby spożywające najwięcej olejów roślinnych miały o 16 proc. niższe ryzyko śmierci niż te, które miały ich najmniej w diecie.

- Warto rozważyć prostą zmianę w diecie - zastąpienie masła olejem sojowym lub oliwą z oliwek - co może przynieść istotne długoterminowe korzyści zdrowotne - mówi Daniel Wang, współautor badań.

Jak zastąpienie masła olejem wpływa na zdrowie?

Przeprowadzono też analizę substytucji, która symulowała wpływ zastąpienia masła olejami roślinnymi na zdrowie. Okazało się, że zamiana 10 gramów masła dziennie (mniej niż jednej łyżki stołowej) na równoważną ilość kalorii pochodzących z olejów roślinnych może obniżyć śmiertelność z powodu raka i ogólną śmiertelność o 17 proc.

- Nawet niewielkie ograniczenie spożycia masła i wprowadzenie większej ilości olejów roślinnych do codziennej diety może przynieść znaczące długoterminowe korzyści zdrowotne - dodaje Wang.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • EWST.pl
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy