17-12-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Co wspólnego może mieć człowiek z rybą? Wydaje się że niewiele. Nie tylko na pierwszy, ale nawet na drugi i trzeci rzut oka różnimy się przecież niemal w każdym elemencie. Ale okazuje się, że właśnie rybom możemy zawdzięczać skuteczne powstrzymanie oznak upływającego czasu! Mit? Nic z tych rzeczy. Odpowiedź tkwi w kolagenie, którego jedynym prawdziwie skutecznym źródłem pozyskiwania dla naszego organizmu są właśnie te żyjące pod wodą stworzenia.
jest czymś powszechnie znanym. Jednak to tylko część faktów, bo warto na ten temat wiedzieć więcej. Ma bowiem o wiele szersze oddziaływanie na nasze ciało.
Kolagen to budulec m. in. skóry, kości, chrząstek, organów wewnętrznych czy naczyń krwionośnych. Jednym słowem, jego włókna są obecne w każdej części naszego ciała. Stanowi łącznik pomiędzy komórkami naszego organizmu. To zatem swoisty szkielet.
Z uwagi na fakt, że „człowiek kolagenem stoi”, to tzw. „białko młodości” oddziałuje nie tylko na wygląd, ale również na odporność, witalność i dobre samopoczucie. Niestety, wraz z upływem czasu jego ilość w naszym organizmie stopniowo maleje. A wraz z tym pojawiają się kolejne oznaki starzenia – co jasne , najbardziej wyraźne na skórze, na której pojawiają się zmarszczki, ale dotyczą również wszystkich naszych organów i części ciała, które tracą powoli swoją młodzieńczą sprawność.
Granica młodości? 25 lat!Organizm potrafi systematycznie odbudowywać rozpadające się w wyniku naturalnych procesów cząstki kolagenu zastępując je nowymi. Póki jesteśmy młodzi wszystko jest w porządku i jego ilość wciąż jest zachowana na tym samym poziomie.
Ale sytuacja zmienia się radykalnie po 25. roku życia. Wówczas nasze ciało nie nadąża już z produkcją tego białka, w efekcie czego systematycznie jest go w nim coraz mniej. Rozpad włókien kolagenowych postępuje szybciej, niż proces powstawania nowych. Rozpoczynają się nieuchronne procesy starzenia i stopniowego pogorszenia naszego stanu zdrowia.
Kolagen – tak. Ale nie każdyJedynym sposobem na spowolnienie tego zjawiska, które skutkuje starzeniem się organizmu jest wzbogacenie naszej diety poprzez wprowadzenie do niej oczywiście… . Zapewniając organizmowi stały dostęp do jego źródła umożliwiamy mu odbudowę zniszczonych włókien kolagenowych, tym samym hamując postępujące naturalne procesy.
Zdaniem specjalistów swoją uwagę warto przy tym skierować wyłącznie w stronę kolagenu rybiego, który wykazuje najwyższą, bo aż 80 procentową zgodność z ludzkim DNA, a zatem cechuje się ponadprzeciętną przyswajalnością.
Kolagen rybi nie tylko dla urody, ale przede wszystkim dla zdrowia– Jak wynika z licznych badań, kolagen m. in. pozytywnie wpływa na naszą skórę poprzez zwiększenie jej nawodnienia, a także poprawia stan włosów i . Dzięki czemu wyglądamy po prostu młodziej i bardziej atrakcyjnie – opisuje Radosław Majewski, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.
Młody wygląd to jednak nie wszystko. Dużo bardziej istotne jest nasze zdrowie. Tu również z pomocą przychodzi nam kolagen rybi, który jak pokazuje praktyka przyspiesza regenerację ścięgien i stawów. Z tego powodu z powodzeniem jest zalecany przez ortopedów i fizjoterapeutów dla osób czynnie uprawiających sport.
– Co więcej, białko to przynosi często ulgę dla pacjentów cierpiących na chorobę zwyrodnieniową kości i stawów oraz osteoporozę, pozwalając na zmniejszenie odczuwanego przez nich bólu – dodaje ekspert z Centrum Dietetyki Stosowanej.
Kolagen NCN