Strona głównaZdrowieMity na temat działania kuchenek mikrofalowych

Mity na temat działania kuchenek mikrofalowych

Wielu ludzi prezentuje przekonanie, że kuchenki mikrofalowe mogą być trochę niebezpieczne. Oto kilka rozpowszechnionych mitów, które warto rozwiać.
Mity na temat działania kuchenek mikrofalowych [© Evgeny Korshenkov - Fotolia.com] Mit 1 Gotowanie „mikrofali" powoduje utratę składników odżywczych produktu

Wszelka obróbka termiczna niszczy jakiś procent składników odżywczych w danym produkcie. Im dłuższe gotowanie, tym więcej składników odżywczych się traci. długo gotowane w garnku na standardowej kuchence do momentu, w którym staną się miękkie, zostają pozbawione większości swoich składników odżywczych. Mikrofala nie wyrządza większej „szkody" posiłkom niż konwencjonalny piec czy kuchnia. Uważa się nawet, że mikrofala może zmniejszyć szkody, ponieważ czas gotowania jest znacznie krótszy.

Mit 2 Mikrofala powoduje raka

Wspomniany mit stal się tak powszechny, że w latach dziewięćdziesiątych w amerykańskich restauracjach informowano klientów, że w danym lokalu nie używa się kuchenek mikrofalowych. Mikrofale przypominają raczej fale radiowe niż onkogenne fale radioaktywne. Niemniej jednak uszkodzone lub zardzewiałe kuchenki mikrofalowe mogą być nieszczelne. Warto więc wymienić lub dać do sprawdzenia urządzenie „mające swoje lata". Nowsze kuchenki są zaopatrzone w uszczelki drzwiczek, które minimalizują prawdopodobieństwo nieszczelności.

Mit 3 Kuchenki mikrofalowe niszczą bakterie

Powszechna jest opinia, że mikrofale zniszczą wszystkie w żywności. Jednakże urządzenia te nie podgrzewają jedzenia równomiernie i bakterie dość łatwo mogą przetrwać w chłodniejszych miejscach, więc zazwyczaj poleca się mieszanie posiłku w przerwie jego podgrzewania. Kuchenki mikrofalowe po prostu nie zniszczą wszelkiego rodzaju bakterii.

Mit 4 Mikrofale uszkadzają rozruszniki serca

W przeszłości promieniowanie mikrofalowe mogło mieć wpływ na sygnał rozrusznika. Ponieważ rozrusznik jest urządzeniem elektronicznym, niegdyś istniała możliwość zakłóceń. Obecnie jednak wyposażone są w ekrany elektromagnetyczne zapobiegające zaburzeniom działania aparatu.

Mit 5 Mikrofala może uszkodzić oczy

Wiele osób sądzi, że nie należy patrzeć przez okienko w kuchence mikrofalowej, ponieważ może „spalić" oczy. To jest po prostu nieprawda. Ilość fal mogących się ewentualnie wydostać na zewnątrz jest nikła. Oczywiście wyższa ich ilość jest w przypadku nieszczelnych urządzeń - warto więc zadbać o sprawność użytkowanej kuchenki.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Akademia Pełni Życia
  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy