10-05-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wielu ludzi prezentuje przekonanie, że kuchenki mikrofalowe mogą być trochę niebezpieczne. Oto kilka rozpowszechnionych mitów, które warto rozwiać.
Mit 1 Gotowanie „mikrofali" powoduje utratę składników odżywczych produktuWszelka obróbka termiczna niszczy jakiś procent składników odżywczych w danym produkcie. Im dłuższe gotowanie, tym więcej składników odżywczych się traci. długo gotowane w garnku na standardowej kuchence do momentu, w którym staną się miękkie, zostają pozbawione większości swoich składników odżywczych. Mikrofala nie wyrządza większej „szkody" posiłkom niż konwencjonalny piec czy kuchnia. Uważa się nawet, że mikrofala może zmniejszyć szkody, ponieważ czas gotowania jest znacznie krótszy.
Mit 2 Mikrofala powoduje rakaWspomniany mit stal się tak powszechny, że w latach dziewięćdziesiątych w amerykańskich restauracjach informowano klientów, że w danym lokalu nie używa się kuchenek mikrofalowych. Mikrofale przypominają raczej fale radiowe niż onkogenne fale radioaktywne. Niemniej jednak uszkodzone lub zardzewiałe kuchenki mikrofalowe mogą być nieszczelne. Warto więc wymienić lub dać do sprawdzenia urządzenie „mające swoje lata". Nowsze kuchenki są zaopatrzone w uszczelki drzwiczek, które minimalizują prawdopodobieństwo nieszczelności.
Mit 3 Kuchenki mikrofalowe niszczą bakterie Powszechna jest opinia, że mikrofale zniszczą wszystkie w żywności. Jednakże urządzenia te nie podgrzewają jedzenia równomiernie i bakterie dość łatwo mogą przetrwać w chłodniejszych miejscach, więc zazwyczaj poleca się mieszanie posiłku w przerwie jego podgrzewania. Kuchenki mikrofalowe po prostu nie zniszczą wszelkiego rodzaju bakterii.
Mit 4 Mikrofale uszkadzają rozruszniki serca W przeszłości promieniowanie mikrofalowe mogło mieć wpływ na sygnał rozrusznika. Ponieważ rozrusznik jest urządzeniem elektronicznym, niegdyś istniała możliwość zakłóceń. Obecnie jednak wyposażone są w ekrany elektromagnetyczne zapobiegające zaburzeniom działania aparatu.
Mit 5 Mikrofala może uszkodzić oczy Wiele osób sądzi, że nie należy patrzeć przez okienko w kuchence mikrofalowej, ponieważ może „spalić" oczy. To jest po prostu nieprawda. Ilość fal mogących się ewentualnie wydostać na zewnątrz jest nikła. Oczywiście wyższa ich ilość jest w przypadku nieszczelnych urządzeń - warto więc zadbać o sprawność użytkowanej kuchenki.