Strona głównaZdrowieMinimalnie przetworzona żywność pozwala skuteczniej schudnąć niż ultraprzetworzona

Minimalnie przetworzona żywność pozwala skuteczniej schudnąć niż ultraprzetworzona

Osoby stosujące dietę opartą na minimalnie przetworzonej żywności straciły dwukrotnie więcej masy ciała niż osoby na diecie złożonej z ultra-przetworzonej żywności, mimo że obie diety były zbilansowane pod względem wartości odżywczych. Jak się wydaje, ograniczenie stopnia przetworzenia produktów może wspomóc utrzymanie zdrowej wagi na dłuższą metę.
Minimalnie przetworzona żywność pozwala skuteczniej schudnąć niż ultraprzetworzona [fot.  Jill Wellington from Pixabay]
W badaniu wzięło udział 55 osób, które zostały podzielone na dwie grupy. Jedna z nich przez osiem tygodni stosowała dietę złożoną z minimalnie przetworzonej żywności (minimally processed food, MPF), a po czterotygodniowej przerwie przeszła na dietę (ultra-processed food, UPF). Druga grupa rozpoczęła badanie od diety UPF i następnie przeszła na MPF.

Diety były zgodne z brytyjskim przewodnikiem dietetycznym Eatwell Guide i dostarczały odpowiednią ilość , tłuszczu, i innych składników. Uczestnicy nie mieli ograniczeń co do ilości jedzenia i mogli jeść tyle, ile chcieli. Mimo to, po obu dietach nastąpiła utrata masy ciała, jednak efekt był znacznie większy w przypadku diety MPF - redukcja masy ciała wyniosła średnio 2,06 proc., wobec 1,05 proc. przy diecie UPF.

Różnice w utracie wagi wynikały głównie z większego deficytu kalorycznego podczas stosowania diety MPF (około 290 kcal dziennie), w porównaniu do 120 kcal w przypadku UPF. Utrata wagi była związana głównie z redukcją tkanki tłuszczowej i wody, bez utraty masy mięśniowej, co świadczy o korzystniejszym wpływie MPF na skład ciała.

Uczestnicy na diecie MPF zgłaszali większą poprawę w zakresie kontroli - aż dwukrotnie lepszą ogólną kontrolę nad zachciankami, czterokrotnie lepszą kontrolę nad pragnieniem słonych potraw i niemal dwukrotnie lepszą zdolność do opierania się ulubionym potrawom. Mimo większej utraty masy ciała, dieta MPF nie zwiększała odczuwania głodu, co zazwyczaj towarzyszy odchudzaniu.

Według autorów zmiana systemowa - np. ograniczenia marketingu, podatki czy promocje zdrowych produktów - może skuteczniej wpływać na poprawę zdrowia publicznego niż skupianie się wyłącznie na indywidualnych wyborach konsumentów.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Umierać po ludzku
  • EWST.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy