25-11-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Marakuja pochodzi z Brazylii i obejmuje około 400 odmian, z czego tylko trzydzieści ma jadalne owoce. Zjada się je na surowo, bądź są wykorzystuje do produkcji jogurtów i soków. Warto po nią sięgnąć, bo przynosi wiele korzyści zdrowotnych.
![Marakuje - zdrowie z tropików [© Unclesam - Fotolia.com] Marakuje - zdrowie z tropików [© Unclesam - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Marakuje-8211-zdrowie-z-tropikow_img4dc42bb456c8c.jpg)
Jest jednym z najbardziej egzotycznych owoców tropikalnych ze względu na magię aromatu i niezwykły smak. Łacińska nazwa rośliny passiflora edulis została nadana przez chrześcijańskich misjonarzy. Passio oznacza cierpienie, zaś flos - kwiat, a części kwiatów marakui przypominały gwoździe, młotek i koronę cierniową na głowie Chrystusa podczas ukrzyżowania.
Dojrzały owoc ma kształt dużego jaja i jest purpurowy lub żółty. Skóra jest gruba, mocna i gładka. Kiedy dojrzeje, skóra wygląda na suchą i pomarszczoną. Wewnętrzna część owocu zawiera aromatyczną masę błoniastych pęcherzyków wypełnionych pomarańczowym sokiem. Dojrzały owoc ma słodki smak.
Marakuja zawiera witaminy A i C, błonnik, węglowodany, białko i trochę tłuszczu.
Przypisuje się jej różnorodne korzyści zdrowotne:
• sok tych owoców to doskonały środek pobudzający trawienie i pomagający w leczeniu innych dolegliwości żołądka;
• witamina C ma udział w regeneracji tkanek, pomaga zapobiegać chorobom serca, nowotworom rakiem i wzmacnia zdrowie kości;
• jeden ze składników owocu blokuje działanie histaminy odpowiadającej za
alergie i stany zapalne, dlatego łagodzi objawy astmy;
• nasiona marakui zawierają dużą ilość błonnika, którego organizm potrzebuje do oczyszczenia jelita grubego i dzięki któremu proces trawienia przebiega sprawniej;
• wysoka zawartość witaminy A pomaga organizmowi w usuwaniu wolnych rodników, które powodują uszkodzenie tkanek skóry; poza tym witamina A ma istotny wpływ na stan naszego wzroku;
• zawarte w owocach antyoksydanty powstrzymują rozwój komórek nowotworowych;