20-08-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Obliczono, że zjedzenie hot doga może kosztować 36 minut zdrowego życia, tymczasem porcja orzechów zamiast fast foodu pozwala zyskać 26 dodatkowych minut zdrowego życia, mówią eksperci z University of Michigan.
Oceniono ponad 5800 produktów spożywczych, klasyfikując je zgodnie z tym, na ile sprzyjają chorobom i wpływają na środowisko. Ustalono, że zastąpienie 10 proc. dziennego spożycia pochodzących z wołowiny i innego przetworzonego mięsa mieszanką owoców, warzyw, orzechów, roślin strączkowych i wybranych owoców morza może zmniejszyć ślad węglowy diety o jedną trzecią. A to z kolei pozwoli ludziom zyskać 48 dodatkowych zdrowych minut każdego dnia.
Ogólnie rzecz biorąc, zalecenia dietetyczne nie mają konkretnego kierunku motywowania ludzi do zmian w żywieniu i rzadko odnoszą się do wpływu żywności na środowisko - mówi Katerina Stylianou, współautorka badań.
Opracowano nowy indeks żywieniowy - HENI, który pozwala obliczyć korzystne lub szkodliwe oddziaływanie jedzenia dla zdrowia w minutach zdrowego życia związanych z porcją określonej żywności.
Aby określić oddziaływanie żywności na środowisko, wykorzystano IMPACT World+, czyli metodę oceny wpływu cyklu produkcji żywności (uprawa/hodowla, przetwarzanie, przygotowanie/gotowanie, konsumpcja, odpady). Uwzględniono też zużycie wody i uszczerbek na zdrowiu ludzi wywoływany tworzeniem się drobnych cząstek stałych.
Do tak zwanej zielonej strefy zaliczono produkty, które są zarówno korzystne pod względem odżywczym, jak i mają niewielki wpływ na środowisko. Tu zakwalifikowano: , owoce, warzywa z upraw polowych, , i niektóre . Najsłabsza pod tymi względami, czyli czerwona strefa, objęła: wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę i wszelkie przetworzone mięso.
Według przyjętych wskaźników, najwięcej dodatkowych minut zdrowego życia przynoszą warzywa i owoce z upraw polowych, rośliny strączkowe, orzechy i owoce morza (ale już hodowlane krewetki nie). Aby poprawić środowisko i swój stan zdrowia, unikać z kolei należy: wysoko , wołowiny, krewetek, a dalej wieprzowiny, jagnięciny i warzyw uprawianych w szklarni.
Na podstawie: