21-12-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wszyscy znamy imbir. Jako przyprawa, ceniony jest przede wszystkim w kuchni chińskiej i indyjskiej. Do Europy trafił wraz z innymi korzennymi przyprawami, tu używano go także jak lekarstwo.
Dziś niektórzy z nas popijają imbirowe herbatki, dodają imbir do kawy oraz ciast i ciasteczek. Plasterki świeżego imbiru umieszczone w wodzie i podgrzane utworzą doskonały, smaczny i rozgrzewający napój, idealny na chłodne zimowe dni. Po zakończeniu gotowania należy dodać odrobinę miodu i kilka kropli soku z cytryny. poprawia krążenie krwi, zwiększa koncentrację, co dla wielu z nas będzie istotną informacją.
W niektórych wierzeniach azjatyckich przypisuje się imbirowi, podobnie jak korzeniowi żeń-szeń, znaczenie i działanie magiczne, ze względu na niezwykłe kształty kłączy przypominające zwierzęta i postaci ludzkie.
Olejek imbirowy otrzymywany jest z wysuszonego kłącza imbiru lekarskiego uprawianego w Azji południowej, Chinach, Afryce zachodniej i Japonii. Podobno najlepszy olejek pochodzi z Indii z wybrzeża Malabarskiego. Substancja ma właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe. Działa skutecznie przy zatruciach pokarmowych, nudnościach i . Jest bardzo cennym składnikiem mieszanek przeciwbólowych stosowanych przy bólach mięśni i . Olejek imbirowy bardzo często jest wykorzystywany do aromatyzowania napojów (piwo imbirowe) oraz w pieczywie cukierniczym. Jest również łagodnym afrodyzjakiem. Wchodzi w skład perfum i wód toaletowych.
W aromaterapii olejek imbirowy stosowany jest w mieszankach do masażu, kąpieli, inhalacji i kompresów. Posiada niezwykle silne działanie, dlatego nie wolno stosować więcej niż dwie krople na jeden zabieg. Podobnie jak inne substancje używane do aromaterapii, olejek imbirowy powinien odznaczać się najwyższą jakością. Czytajmy zatem etykiety zamieszczane na buteleczkach, by wybierać tylko produkty naturalne, pozbawione jakichkolwiek syntetycznych substancji.