28-01-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Starsze kobiety z wyższym poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi cechują się nieco mniej intensywnym procesem kurczenia się mózgu niż panie z niską ilością tych substancji.
Wyniki badań mogą sugerować, że chronią mózg przed utratą objętości, co stanowi element normalnego procesu starzenia się i jest uważane za intensywniejsze u osób z . Mózg kurczy się w trakcie normalnego - o 0,5 proc. rocznie po ukończeniu 70 lat , ale otępienie jest związane z przyspieszonym i miejscowym przebiegiem tego zjawiska, wyjaśniają uczeni.
Uczeni z University of South Dakota przeanalizowali dane 1 111 kobiet w średnim wieku 70 lat, które na początku badania nie wykazywały objawów demencji. U uczestniczek zmierzono poziom kwasów tłuszczowych omega-3 w krwinkach czerwonych: kwasu eikozapentaenowego ( EPA) i kwasu dokozaheksaenowwgo (DHA).
DHA stanowi 30 do 40 proc. kwasów tłuszczowych znajdujących się w błonach komórek mózgu i jest szczególnie skoncentrowany w pobliżu synaps, dzięki którym komórki nerwowe komunikują się ze sobą.
Poziom omega-3 w krwinkach czerwonych jest dobrym wskaźnikiem konsumpcji tych składników.
Osiem lat później uczestniczki poddano badaniom obrazowania metodą rezonansu magnetycznego w celu pomiaru objętości istoty szarej i białej w mózgu.
Naukowcy odkryli, że kobiety o najwyższym poziomie EPA i DHA we krwi na początku badania, miały mózgi o około dwa centymetry sześcienne większe niż kobiety o najniższych poziomach tych substancji.
Ponadto hipokamp, rejon mózgu kluczowy dla tworzenia i przechowywania wspomnień, był o 2,7 proc. większy u kobiet, które cechowały się dwukrotnie wyższym poziomem kwasów tłuszczowych od średniej.
Wyniki pozostały w mocy także po uwzględnieniu innych czynników mogących wpływać na zmniejszanie się objętości mózgu, takich jak: wiek, różne problemy zdrowotne, , brak aktywności fizycznej.
Wyniki badań opublikowano w magazynie Neurology.