07-11-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kwasy tłuszczowe pomagają zapobiegać otyłości.
Ci, którzy chcą schudnąć, powinni sięgnąć po . Mogą one zmniejszyć wielkość komórek tłuszczowych i ogólnie ilość tkanki tłuszczowej. Warunkiem uzysknia takich korzyści jest jednak jednoczesne stosowanie niskokalorycznej i uprawianie sportu.
Trzy badania, czeskie, australijskie i amerykańskie potwierdzają przydatność kwasów omega 3 w procesie .
Pierwsze z nich przeprowadzili uczeni z Uniwersytetu Karola w Pradze. Autorzy poprosili 20 otyłych kobiet, aby przez trzy tygodnie zażywały suplementy z omega-3 lub placebo. Uczestniczki miały też stosować niskokaloryczną dietę i odbyć program ćwiczeń. Okazało się, że kobiety przyjmujące omega-3 zgubiły więcej kilogramów niż pozostałe panie. Co więcej, obwód ich talii również istotniej się zmniejszył niż u pań z grupy kontrolnej.
Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Australii w Adelajdzie przeprowadzili testy na myszach i ludziach i także odkryli , że kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ilość (również pod warunkiem stosowania lekkiej diety i podejmowania ).
Jeśli chodzi o trzecie badanie, przeprowadzono je na Ohio State University College of Medicine w Columbus. Dowiedziono w nim, że kwasy omega-3 obniżają poziom u osób z nadwagą, ludzi starszych i tych, którzy prowadzą siedzący styl życia. Omega-3, a w szczególności kwas eikozapentaenowy (EPA), przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego i zmniejszenia wielkość komórek tkanki tłuszczowej.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »