13-11-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 mogą pomóc w zapobieganiu różnym rodzajom nowotworów.
Zebrano dane ponad 250 tysięcy osób i okazało się, że wyższe poziomy kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 były związane z niższym ryzykiem zachorowania na raka.
- Wyższe poziomy kwasów omega-3 i omega-6 były związane z niższym wskaźnikiem zachorowań na raka - mówi Yuchen Zhang z Univeristy of Georgia. - Te wyniki sugerują, że warto skupić się na dostarczaniu większej ilości tych kwasów tłuszczowych do swojej diety - dodaje. Zhang.
Osoby z wyższym poziomem kwasów omega-3 miały niższe wskaźniki zachorowań na , i , a także niższe wskaźniki zachorowań na inne nowotwory przewodu pokarmowego. Wysoki poziom kwasów omega-6 oznaczał niższe wskaźniki zachorowań na 14 różnych form raka, w tym mózgu, , pęcherza moczowego i innych.
Zdrowe tłuszcze zmniejszają ryzyko zachorowania na 19 rodzajów raka
U niemal 30 tysięcy ludzi spośród 250 tysięcy badanych rozwinęła się jakaś forma raka w okresie badania. W niektórych wcześniejszych testach wykazano powiązania między poziomami kwasów tłuszczowych a ryzykiem zachorowania. Jednak żadne testy nie były w stanie jednoznacznie określić, czy kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zmniejszają częstość występowania nowotworów lub zwiększają prawdopodobieństwo przeżycia diagnozy raka. Co ważne, korzyści płynące z wysokiego poziomu kwasów tłuszczowych nie zależały od innych czynników ryzyka, takich jak BMI, ilość wypijanego alkoholu lub aktywność fizyczna.
Suplementy z olejem z ryb dają wiele korzyści zdrowotnych
Znane jako „zdrowe tłuszcze", kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są niezbędne dla zdrowia człowieka. Występują w tłustych rybach, orzechach, a nawet niektórych olejach roślinnych, takich jak olej rzepakowy.
Jednak wielu ludzi nie spożywa wystarczającej ilości tych produktów, aby osiągnąć zalecane ilości wspomnianych związków. Dlatego wiele osób sięga po suplementy z tłuszczem ryb. Badania sugerują, że suplementy omega-3 mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia wysokiego poziomu cholesterolu i obniżyć ryzyko chorób serca.
Korzyści z oleju rybiego mogą nie być uniwersalne
Decyzja o przyjmowaniu popularnych tabletek z olejem rybim nie powinna być automatyczna. Przykładowo, odkryto, że wysoki poziom kwasów omega-3 może wiązać się z nieco wyższym ryzykiem . - Dla kobiet to łatwa decyzja: trzeba jeść więcej kwasów omega-3 - mówi Kaixiong Ye, współautor badań. Naukowcy zauważyli również silniejszy korzystny wpływ kwasów omega-6 u młodszych uczestników, szczególnie kobiet.
Na podstawie:
Czerniak to złośliwy nowotwór skóry. Choroba rozwija się zwykle w obszarze znamion barwnikowych nazywanych potocznie pieprzykami. Jeśli zostanie wykryty w bardzo wczesnym okresie, może być w pełni wyleczalny. czytaj dalej »
Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »