01-04-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby starsze o najwyższym stężeniu we krwi kwasów tłuszczowych omega-3, były o 30% mniej narażone na rozwój nieregularnego bicia serca w porównaniu do rówieśników z najniższym poziomem opisywanych związków we krwi.
Jak wynika z badań przeprowadzonych w USA, u ponad 9% mieszkańców USA rozwinie się migotanie przedsionków do czasu ukończenia 80 lat. Nieprawidłowy rytm serca zaś może prowadzić do mózgu i niewydolności serca.
Istnieje kilka metod leczenia dolegliwości, które w dużej mierze koncentrują się na zapobieganiu udarom poprzez stosowanie leków rozrzedzających krew.
Niektóre wcześniejsze badania sugerowały, że ludzie jedzący dużo mają niższe ryzyko wystąpienia migotania przedsionków.
mierzone w nowym studium to kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas docosapentaenoic (DPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Można je znaleźć w tłustych rybach i niektórych rodzajach wzbogaconej żywności, takich jak jaja, jak również suplementy z tłuszczem z ryb.
Aby uzyskać bardziej dokładne informacje na temat poziomu spożycia oleju rybnego, naukowcy z Harvard School of Public Health zbadali próbki krwi ponad 3300 dorosłych w wieku powyżej 65 roku życia.
W ciągu 14 lat monitorowano zdrowie uczestników i stwierdzono, że 789 wystąpiło migotanie przedsionków.
Okazało się, że osoby o najwyższym poziomem kwasów omega-3 we krwi na początku badania, miały o 30% niższe ryzyko w porównaniu do uczestników o najniższej ilości tych substancji.
Spośród trzech kwasów tłuszczowych omega-3, wysoki poziom DHA był związane z 23% niższym ryzykiem , natomiast EPA i DPA nie łączyły się z żadnym zmniejszonym ryzykiem.
Wyniki badań opublikowano w magazynie Circulation Journal.