Strona głównaZdrowieKwasy Omega-3 zmniejszają śmiertelność. Jedz ryby i orzechy włoskie

Kwasy Omega-3 zmniejszają śmiertelność. Jedz ryby i orzechy włoskie

Spożycie kwasów Omega-3 pochodzących ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy włoskie, ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Dodatkowo, kwasy Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Lepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej oba te rodzaje kwasów Omega-3, tworzących efekt synergii. Wyniki nowego badania zostały ostatnio opublikowane w Journal of the American Heart Association.
Kwasy Omega-3 zmniejszają śmiertelność. Jedz ryby i orzechy włoskie [©  PHB.cz - Fotolia.com] Nowe wyniki, zaobserwowane w ramach PREDIMED, czyli jednego z największych badań klinicznych dotyczących żywienia na świecie pokazują, że dwa rodzaje kwasów tłuszczowych - pochodzenia roślinnego i morskiego, razem wpływają na zmniejszanie śmiertelności u hiszpańskiej populacji osób starszych.

– Przez okres 6 lat obserwowaliśmy ponad 7 000 uczestników PREDIMED, aby sprawdzić, czy osoby, które przestrzegały zalecenia przyjmowania 0,7% dziennej energii w postaci roślinnych kwasów Omega-3, były lepiej chronione przed śmiertelnością niż osoby spożywające mniej roślinnych kwasów Omega-3 – wyjaśnia współautor artykułu, dr Aleix Sala z Centrum Badań Biomedycznych w Fizjopatologii Otyłości i Żywienia (CIBERobn).

Konsumpcja co najmniej 0,7% energii w postaci roślinnych kwasów Omega-3 wpływa pozytywnie na ogólny stan zdrowia.

Wyniki badań nie dowodzą, że spożywanie roślinnych kwasów Omega-3 zwiększa ochronę przed chorobami układu krążenia w przypadku diety, która obejmuje już , jednakże o 28 procent redukują one ryzyko śmiertelności (chorób układu krążenia, nowotworów, demencji etc.). Naukowcy odnotowali, że zwyczajowo w rejonie Morza Śródziemnego, kwasy Omega-3 pochodzenia roślinnego w diecie uczestników badania pochodziły głównie z orzechów włoskich.

– To badanie pokazuje, że poza zaleceniami poszczególnych rodzajów kwasów tłuszczowych Omega-3, musimy w dużej mierze skupić się na produktach spożywczych, z których kwasy te pochodzą. Zmniejszenie ryzyka ogólnej śmiertelności wiązane z kwasami Omega-3 pochodzenia roślinnego nie powinno być łączone jedynie z kwasami tłuszczowymi, ale również z innymi składnikami orzechów włoskich, takimi jak inne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, minerały, witamina E, polifenole i fitosterole - wszystkie z nich posiadają udowodnione właściwości zdrowotne. Zrównoważona i zdrowa dieta powinna zawierać kwasy Omega-3 pochodzenia zarówno roślinnego, jak i morskiego – powiedział dr Aleix Sala.

Polacy w grupie ryzyka

Z monografii Rządowej Rady Ludnościowej „Zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia a sytuacja demograficzna Polski”, wydanej w grudniu 2015 roku wynika, że najczęstszą przyczyną śmierci w Polsce są choroby układu krążenia (stanowią 46% wszystkich zgonów). Mimo zwiększających się nakładów na służbę zdrowia w ciągu minionych lat, stan ten wciąż pozostaje aktualny. Za ten problem odpowiada również zły sposób odżywiania oraz stosowanie niezbilansowanej diety. Dlatego warto ograniczyć spożywanie i zwierzęcych na korzyść zdrowych, nienasyconych tłuszczy omega-3. Pomoże to w utrzymaniu lepszego stanu zdrowia, a także urozmaici codzienne menu.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 22:14:53, 31-01-2016 ~gość: 195.254.139.xxx

    Bardzo dużo kwasów omega 3 ma też olej lniany (jak ktoś nie lubi ryb).

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Pola Nadziei
  • Kosciol.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy