Strona głównaZdrowieKwas foliowy a starzenie się - warto ograniczyć ilość witaminy B9 w diecie seniorów

Kwas foliowy a starzenie się - warto ograniczyć ilość witaminy B9 w diecie seniorów

Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Kwas foliowy a starzenie się - warto ograniczyć ilość witaminy B9 w diecie seniorów [fot. Th G from Pixabay]
Kwas foliowy, czyli forma witaminy B niezbędna do wzrostu i rozwoju komórek, jest powszechnie uznawany za czynnik zapobiegający wadom wrodzonym. Występuje naturalnie w takich produktach jak zielone warzywa liściaste i zazwyczaj jest dodawany do przetworzonych zbóż. Pomimo jego powszechności, długoterminowe konsekwencje zdrowotne dostarczania sobie dużych ilości kwasu foliowego przez całe życie pozostają niejasne.

Zmniejszając u zwierząt, zaobserwowano ograniczenie procesów związanych ze wzrostem i budową nowych komórek, ale zwiększoną elastyczność metaboliczną, co według prof. Michaela Polymenisa, autora badań, może prowadzić do zdrowszego starzenia się. - Optymalne spożycie kwasu foliowego może się różnić w zależności od wieku danej osoby. Podczas gdy wyższe ilości tej witaminy są kluczowe we wczesnym okresie życia dla wzrostu i rozwoju, niższe dawki w późniejszym wieku mogą korzystnie wpływać na zdrowie metaboliczne i długowieczność - dodaje prof. Polymenisa. Ekspert zaznacza, że potrzebne są dalsze badania, aby określić mechanizmy stojące za tym zjawiskiem i opracować bezpieczne i skuteczne interwencje terapeutyczne dla zdrowego .

Kwas foliowy, czyli witamina B9, jest niezbędnym składnikiem diety wykorzystywanym w organizmie do tworzenia czerwonych krwinek, a także DNA, RNA i białek. Prof. Polymenis podkreśla, że jest on szczególnie ważny dla dzieci, młodych osób i kobiet w ciąży ze względu na rolę tej substancji w procesach wzrostu.

Teraz postanowiono ocenić rolę kwasu foliowego w starszym wieku i wyeliminowano tę witaminę z diety zwierząt w wieku odpowiadającym mniej więcej średniemu wiekowi człowieka. Grupa kontrolna gryzoni ciągle otrzymywała dietę zawierającą kwas foliowy.

Jak odkryto, organizmy samic z ograniczonymi dawkami kwasu foliowego były w stanie szybciej przechodzić między węglowodanów a metabolizmem tłuszczów w ciągu nocy i dnia w porównaniu do samic na standardowej diecie.

- Kiedy śpisz, twój metabolizm spala tłuszcz. A kiedy jesteś obudzony/a i aktywny/a, zazwyczaj spalasz węglowodany, aby szybciej uzyskać energię. Wraz z wiekiem przełączanie się między tymi stanami spalania tłuszczu i węglowodanów zajmuje więcej czasu, ale ta plastyczność metaboliczna wydaje się być lepiej zachowana u zwierząt, u których ograniczono ilość kwasu foliowego - wyjaśnia prof. Polymenis.

Samce na diecie o zmniejszonej dawce kwasu foliowego miały ogólnie zwiększoną przemianę materii w okresach aktywności, co potencjalnie pomagało im utrzymać poziom energii i aktywność fizyczną. Co więcej, cała grupa o ograniczonej ilości B9 utrzymywała swoją wagę i tkankę tłuszczową do późnej starości w przeciwieństwie do grupy kontrolnej. I pomimo znaczenia kwasu foliowego dla produkcji czerwonych krwinek, zwierzęta na diecie z ograniczeniem witaminy B9 nie wykazywały oznak anemii ani innych negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Kwas foliowy występuje naturalnie w takich produktach spożywczych jak warzywa liściaste i . Syntetyczna wersja kwasu foliowego często jest dodawana do przetworzonych ziaren.

Dodawanie składników odżywczych do powszechnie kupowanych produktów spożywczych - witaminy D do mleka, wapnia do soków owocowych - pomaga rozwiązać problemy zdrowia publicznego. Na przykład , które były powszechne w USA na początku XX wieku, stanowiły wynik powszechnych niedoborów jodu, a to korygowano, dodając jod do soli.

W 1998 roku w USA nakazano, aby podstawowe produkty spożywcze, zwłaszcza zbożowe, były „wzbogacane" kwasem foliowym i innymi witaminami z grupy B. Chociaż jest to pomocne dla niektórych grup wiekowych, może wyrządzić więcej szkody niż pożytku osobom starszym.

Według prof. Polymenisa nowe badania otwierają drogę do opracowywania leków ograniczających wchłanianie kwasu foliowego w diecie u osób, które nie potrzebują go tak dużo, by nie ograniczać produktów spożywczych zawierających kwas foliowy. - Na podstawie naszych ustaleń sądzimy, że osoby starsze mogą potrzebować mniej kwasu foliowego niż prawdopodobnie obecnie sobie dostarczają - uważa prof. Polymenis.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Aktywni 50+
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy