24-10-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby preferujące słodycze są bardziej narażone na depresję, cukrzycę i udar, mówią badacze z University of Surrey.
Eksperci przeanalizowali preferencje żywieniowe 180 tysięcy osób. Badanych pogrupowano, biorąc pod uwagę trzy ogólne profile:
- Dbający o zdrowie: osoby preferujące od produktów pochodzenia zwierzęcego i słodyczy.
- Wszystkożerni: ludzie lubiący i serwujący sobie większość produktów spożywczych, w tym mięso, ryby i niektóre warzywa, a także i desery.
- Łakomczuchy: osoby preferujące słodkie dania i słodkie napoje, a rzadziej sięgające po zdrowsze opcje, takie, jak owoce i warzywa.
W próbkach krwi uczestników zmierzono kilka tysięcy białek i ponad 150 metabolitów, aby sprawdzić, jak te poziomy zmieniały się w każdej grupie. Białka są siłą napędową organizmu i odpowiadają za wszystko: od zwalczania infekcji po skurcze mięśni i myślenie. Metabolity to cząsteczki wytwarzane podczas trawienia i innych procesów chemicznych w organizmie, które mogą wiele powiedzieć o tym, jak dobrze funkcjonuje nasz organizm. Porównując je, można było uzyskać obraz biologicznych różnic między grupami.
- Produkty, które lubisz lub nie lubisz, wydają się bezpośrednio łączyć z twoim zdrowiem. Jeśli twoimi ulubionymi daniami są ciasta, słodycze i słodkie napoje, to wyniki badań sugerują, że może to mieć negatywny wpływ na twoje zdrowie. Odkryliśmy, że grupa łasuchów jest o 31 proc. bardziej narażona na . Odkryliśmy również, że miała wyższy wskaźnik zachorowań na cukrzycę, a także choroby serca związane z , w porównaniu z dwiema pozostałymi grupami - mówi prof. Nophar Geifman z University of Surrey.
- Co ważne, dzięki wykorzystaniu metod sztucznej inteligencji opartych na danych, byliśmy w stanie zdefiniować grupy osób na podstawie ich preferencji żywieniowych, a to jest znaczące, ponieważ ma powiązanie z wynikami zdrowotnymi, a także markerami biologicznymi. Przetworzony cukier jest kluczowym czynnikiem w diecie wielu osób, a nasze wyniki są kolejnym dowodem na to, że jako społeczeństwo powinniśmy zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby świadomie wybierać posiłki - wskazuje prof. Geifman.
- W grupie łasuchów stwierdzono wyższy poziom białka C-reaktywnego, które jest wskaźnikiem stanu zapalnego. Wyniki badań krwi wskazują również na wyższy poziom glukozy i słabe profile lipidowe, co jest silnym sygnałem ostrzegawczym i chorób serca - zauważa prof. Greifman.
Z kolei grupa dbająca o zdrowie, która dostarczała sobie też więcej błonnika pokarmowego, miała niższe ryzyko niewydolności serca, przewlekłych chorób nerek i udaru, zaś grupa wszystkożerna miała umiarkowane ryzyko zdrowotne.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »