"Prawie" robi wielką różnicę,
czytajcie uważnie etykiety, co zawiera ketchup,
jeżeli w jego składzie jest glutaminian sodu - wzmacniacz smaku czy benzoesan sodu - substancja konserwująca,
kupując go, wprowadzacie do organizmu produkty szkodliwe dla zdrowia.
Cytat:
E 621 - glutaminian monosodowy (sodu) - dodatek do produktów wzmacniający smak, używany głownie w zupach w proszku i puszkach oraz niektórych wyrobach mięsnych, drobiowych, warzywnych czy rybnych. Pozytywną sprawą używania glutaminianu sodu jest zredukowanie ilości sodu w pożywieniu przy jednoczesnym zachwianiu smaku potraw. Setki badań potwierdziły że jest substancją bezpieczną dla konsumenta, jeżeli jest spożywany w zalecanych ilościach, jednak ... zbyt duże spożycie tego dodatku jest posądzane m.in. o bóle migrenowe, ślepotę, uderzenia gorąca czy wzmaganie astmy u chorych na nią. Może zawierać GMO.
E 211 - benzoesan sodu - organiczny związek chemiczny stosowany jako środek konserwujący żywność, m.in. przetwory owocowe i warzywne, konserwy, napoje gazowane czy margaryny. Główne zarzuty dotyczące benzoesanu sodu to drażniące działanie na śluzówkę żołądka (dlatego muszą na niego uważać osoby chorujące na wrzody żołądka). Ponadto w połączeniu z witaminą C (E 300) może przekształcać się w rakotwórczy benzen (napoje gazowane). Jest również podejrzewany o niszczenie mitochondriów komórek co może powodować ich degenerację i być przyczyną choroby Parkinsona czy marskości wątroby. Jest pozwiązywany z wieloma chorobami pojawiającymi się w późniejszym wieku.
http://wieszcozjesz.blogspot.com/201...ag-dalszy.html
O wiele lepiej zrobić ketchup w domu, nie wymaga wiele zachodu a wiemy co jemy, nawet jeżeli pomidory są z niewiadomego źródła.
Cytat:
Glutaminian szkodliwy także dla oczu
Jeśli ktoś przez dłuższy czas stosuje pożywienie zawierające polepszać smaku glutaminian sodu ryzykuje swój wzrok. Ten fakt potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w Japonii (Prof. Dr. Hiroshi Ohguro) według gazety New Scientist. W doświadczeniach na szczurach udowodniono, że żywność o wysokiej zawartości Glutaminianu trwale uszkadza siatkówkę i może doprowadzić do utraty wzroku.
http://prawdaxlxpl.wordpress.com/201...dzo-szkodliwy/
Doświadczenia ze zwierzętami pokazują trwałe uszkodzenia mózgu!
Zaznaczam, że glutaminian sodu dodawany jest do wszystkich produktów typu Vegeta, Kucharek, Ziarenka Smaku i do większości innych gotowych przypraw różnego typu.
Osobiście sprawdziłam wszelkie dostępne opakowania w sklepie i już dawno wyrzuciłam je z kuchni.
...