Strona głównaZdrowieKoncentrat pomidorowy i ketchup - (prawie) samo zdrowie

Koncentrat pomidorowy i ketchup - (prawie) samo zdrowie

W ogólnej opinii świeże warzywa i owoce są zdrowsze niż ich przetwory, zwłaszcza jeśli chodzi o produkty wytwarzane przez wielkie firmy. Cóż - często nasze uprzedzenie jest słuszne. Jednak jeśli chodzi o przetwory z pomidorów nie zawsze są one mniej zdrowe, niż surowe owoce.
Koncentrat pomidorowy i ketchup - (prawie) samo zdrowie [© Katarzyna Krawiec - Fotolia.com] Pierwotnie koncentrat pomidorowy wytwarzany był własnoręcznie jako dodatek do gotowania we włoskiej kuchni. Receptura szybko upowszechniła się w innych krajach śródziemnomorskich, a potem na całym świecie. Dziś koncentrat jest produkowany i wytwarzany niemal wyłącznie przez wyspecjalizowane firmy. Koncentrat pomidorowy powstaje z samych pomidorów i w celu uzyskania lepszej trwałości jest poddawany pasteryzacji. Obróbka termiczna wystarcza, aby produkt uzyskał trwałość, dlatego nie powinien zawierać dodatkowych konserwantów. Na rynku znajduje się wiele produktów spełniających te wymogi. Zawierają one około 50% suchej masy powstałej na bazie pomidorów i są zdrowsze od nieprzetworzonych owoców, ponieważ w tej postaci zawierają łatwiej przyswajalny likopen. Koncentrat pomidorowy zawiera również sporą ilość potasu - nie traci go w procesie przetwarzania. Warto sprawdzić czy koncentrat nie zawiera dodatkowych składników, bowiem powinien być wytwarzany wyłącznie z pomidorów. Koncentraty mogą mieć różną intensywność np. koncentraty produkowane we Włoszech, mogą mieć mocniejszy smak i zapach.

Prawie każdy z nas lubi ketchup, nawet jeśli kojarzy się on zazwyczaj z szybkim, niezdrowym jedzeniem, jak zapiekanki czy hamburgery. Wbrew pozorom ketchup nie jest wytworem kuchni amerykańskiej, lecz azjatyckiej. W swej pierwszej, oryginalnej postaci nie miał jednak wiele wspólnego z obecnie znanym nam smakiem. W formie bardziej zbliżonej do dzisiejszej ketchup upowszechnił się w kuchni brytyjskiej, a potem amerykańskiej. Ketchup kupowany w sklepach jest tylko częściowo zdrowy. Mało który produkt pozbawiony jest jednocześnie konserwantów i niezdrowych wzmacniaczy smaku. Mimo to, ketchup podobnie jak koncentrat pomidorowy, zawiera duże ilości zdrowego likopenu. Według badań w gotowanych pomidorach, z których wytwarzany jest ketchup znajduje się pięć razy więcej likopenu, niż w świeżych pomidorach. Przed zakupem należy uważnie sprawdzać informacje na opakowaniu. Produkt nie powinien zawierać konserwantów i niezdrowych wzmacniaczy smaku, takich jak glutaminian sodu. Ketchup o wysokiej zawartości likopenu ma ciemnoczerwoną barwę.

Pomidorowe inspiracje...

Sok z pomidorów i bananów

Do pojemnego naczynia dodaj dwie szklanki soku pomidorowego, dwa banany, sok z połówki cytryny i łyżkę posiekanej pietruszki. Zmiksuj wszystko i podaj w wysokiej przezroczystej szklance. Sok można udekorować kilkoma listkami pietruszki.

Anna Kotnowska / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 21:57:08, 25-06-2011 ~gość: 89.78.35.xxx

    Warto dla całej rodziny sięgnąć po gotowy produkt jakim jest: Oliwa z oliwek Extra Virgin z Likopenem 250ml = 25 dni stosowania. Wystarczy poszukać w wyszukiwarce internetowej.
  • 13:47:27, 22-06-2014 ~gość: 79.185.38.xxx

    polecam przecier pomidorowy z firmy Gomar Pińczów z prawdziwych polskich pomidorów wspaniały smak i aromat !
  • 19:20:13, 22-06-2014 Lulka

    "Prawie" robi wielką różnicę,
    czytajcie uważnie etykiety, co zawiera ketchup,
    jeżeli w jego składzie jest glutaminian sodu - wzmacniacz smaku czy benzoesan sodu - substancja konserwująca,
    kupując go, wprowadzacie do organizmu produkty szkodliwe dla zdrowia.
    Cytat:
    E 621 - glutaminian monosodowy (sodu) - dodatek do produktów wzmacniający smak, używany głownie w zupach w proszku i puszkach oraz niektórych wyrobach mięsnych, drobiowych, warzywnych czy rybnych. Pozytywną sprawą używania glutaminianu sodu jest zredukowanie ilości sodu w pożywieniu przy jednoczesnym zachwianiu smaku potraw. Setki badań potwierdziły że jest substancją bezpieczną dla konsumenta, jeżeli jest spożywany w zalecanych ilościach, jednak ... zbyt duże spożycie tego dodatku jest posądzane m.in. o bóle migrenowe, ślepotę, uderzenia gorąca czy wzmaganie astmy u chorych na nią. Może zawierać GMO.

    E 211 - benzoesan sodu - organiczny związek chemiczny stosowany jako środek konserwujący żywność, m.in. przetwory owocowe i warzywne, konserwy, napoje gazowane czy margaryny. Główne zarzuty dotyczące benzoesanu sodu to drażniące działanie na śluzówkę żołądka (dlatego muszą na niego uważać osoby chorujące na wrzody żołądka). Ponadto w połączeniu z witaminą C (E 300) może przekształcać się w rakotwórczy benzen (napoje gazowane). Jest również podejrzewany o niszczenie mitochondriów komórek co może powodować ich degenerację i być przyczyną choroby Parkinsona czy marskości wątroby. Jest pozwiązywany z wieloma chorobami pojawiającymi się w późniejszym wieku.
    http://wieszcozjesz.blogspot.com/201...ag-dalszy.html

    O wiele lepiej zrobić ketchup w domu, nie wymaga wiele zachodu a wiemy co jemy, nawet jeżeli pomidory są z niewiadomego źródła.

    Cytat:
    Glutaminian szkodliwy także dla oczu
    Jeśli ktoś przez dłuższy czas stosuje pożywienie zawierające polepszać smaku glutaminian sodu ryzykuje swój wzrok. Ten fakt potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w Japonii (Prof. Dr. Hiroshi Ohguro) według gazety New Scientist. W doświadczeniach na szczurach udowodniono, że żywność o wysokiej zawartości Glutaminianu trwale uszkadza siatkówkę i może doprowadzić do utraty wzroku.
    http://prawdaxlxpl.wordpress.com/201...dzo-szkodliwy/

    Doświadczenia ze zwierzętami pokazują trwałe uszkodzenia mózgu!

    Zaznaczam, że glutaminian sodu dodawany jest do wszystkich produktów typu Vegeta, Kucharek, Ziarenka Smaku i do większości innych gotowych przypraw różnego typu.
    Osobiście sprawdziłam wszelkie dostępne opakowania w sklepie i już dawno wyrzuciłam je z kuchni.
    ... zobacz więcej
  • 15:14:42, 23-04-2015 ~gość: 217.153.64.xxx

    A ja polecam ketchup pikantny z Gomaru z Pińczowa gdyż powstał z polskich, dojrzałych w słońcu, starannie wyselekcjonowanych pomidorów. Do wyprodukowania 100g ketchupu użyto aż 230g pomidorów, czym wyróżnia się spośród wielu innych ketchupów. Konkurencyjne ketchupy powstają zazwyczaj ze 130-190 g pomidorów na 100g. Ketchup Gomar Pińczów to produkt pasteryzowany, bez konserwantów w odróżnieniu od większości wyrobów występujących na rynku w opakowaniach plastikowych. Warto pamiętać, iż pomidory zawierają likopen – związek, który obniża ryzyko występowania niektórych nowotworów i który jest lepiej wchłaniany z przetworów pomidorowych (czyli np. ketchupu) niż ze świeżych pomidorów.W ofercie dostępne dwa warianty smakowe: łagodny oraz pikantny.Polecam gdyż warto zakosztować w dobrych produktach z pomidorów
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Akademia Pełni Życia
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy