Chociaż nie stanowi najpopularniejszego produktu w kuchniach, komosa ryżowa (czyli quinoa) zaczyna być coraz powszechniej ceniona ze względu na bardzo wysoką zawartość białka, witamin, minerałów oraz pierwiastków śladowych.
Komosa pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie uprawia się ją od 5 tysięcy lat. Stanowiła podstawę żywieniową w państwach Inków i Azteków. Ze względu na silne właściwości prozdrowotne komosy ryżowej (inaczej quinoa oraz ryż peruwiański) ziarno zyskuje coraz większe uznanie. Inkowie nazywali je „matką zbóż", a ludzie współcześni „złotem Inków".
Ziarno komosy jest puszyste, kremowe, lekko chrupiące i mające orzechowy posmak po ugotowaniu. Stanowi źródło m. in. cynku, potasu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, fosforu, witaminy z grupy B oraz witaminy E. Ponadto komosa ryżowa jest bogata w białko, które mieści w sobie wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Wśród nich znajduje się lizyna - składnik niezbędny dla wzrostu i naprawy tkanek. Komosa może być szczególnie cenne dla osób z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą oraz miażdżycą.
Pomoc przy migrenachOsoby cierpiące na migrenowe bóle głowy, powinny komosę do swojego menu. Quinoa jest dobrym źródłem magnezu, minerału, który relaksuje strukturę naczyń krwionośnych, zapobiegając ich zwężeniu i rozszerzaniu charakterystycznemu przy migrenach. Badania wykazały, że zwiększone spożycie magnezu było związane ze zmniejszoną częstotliwością napadów migreny. Komosa ryżowa to także dobre źródło ryboflawiny, która jest niezbędna do prawidłowej produkcji energii w komórkach. Ryboflawina (witamina B2) powoduje zmniejszenie częstotliwości ataków migreny najprawdopodobniej dzięki poprawę przemian energetycznych w mózgu i komórkach mięśniowych.
Właściwości dla układu sercowo-naczyniowegoQuinoa jest bardzo dobrym źródłem magnezu, minerału, który relaksuje naczynia krwionośne. Ponieważ niski poziom magnezu wiąże się z podwyższonym ryzykiem nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca, zaburzenia rytmu serca, to starożytne ziarno powinno być stałym elementem diety.
Pełne ziarna a niewydolność sercaPonieważ konsumpcja produktów pełnoziarnistych i błonnika pokarmowego miała wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego i zawału serca, naukowcy z Harvardu postanowili przeanalizować wpływ spożycia zbóż na ryzyko niewydolności serca. W niespełna dwudziestoletnich badaniach wzięło udział 21.376 uczestników. Po uwzględnieniu rozmaitych czynników mających wpływ na chorobę (wiek, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, konsumpcja warzyw, stosowanie witamin, aktywność fizyczna i rodzinna historia chorób serca), okazało się, że mężczyźni, którzy codziennie rano zjadali pełnoziarnistych płatków, mieli o 29% mniejsze ryzyko wystąpienia niewydolności serca niż pozostali.
Prozdrowotne korzyści dla układu sercowo-naczyniowego u kobiet po menopauzieSpożywanie porcji pełnego ziarna, takiego jak quinoa, co najmniej 6 razy w tygodniu jest szczególnie dobrą rekomendacją dla kobiet po menopauzie z wysokim poziomem cholesterolu, wysokim ciśnieniem krwi lub innymi czynnikami chorób układu krążenia
W trzyletnim badaniu prospektywnym wzięło udział ponad 200 kobiet w wieku pomenopauzalnym. Wykazało ono, że jedzenie sześć razy w tygodniu posiłków pełnoziarnistych powoduje:
• spowolnienie rozwoju miażdżycy, tj. odkładania się płytki miażdżycowej, która powoduje zwężenie naczyń krwionośnych.
• zminimalizowanie progresji zwężenia, tj. zmniejszenie średnicy tętnic.
Wyniki badań opublikowano w American Heart Journal.
Ochrona antyoksydacyjnaQuinoa jest bardzo dobrym źródłem manganu i miedzi, dwóch minerały, które służą jako kofaktory dla enzymu dysmutazy ponadtlenkowej. Enzym ten jest antyoksydantem, który pomaga chronić mitochondria przed uszkodzeniem oksydacyjnym mającymi miejsce podczas produkcji energii, jak również chroni inne komórki, takie jak czerwone ciałka krwi, od szkód spowodowanych przez wolne rodniki.
Zapobieganie powstawaniu kamieni żółciowychSpożywanie produktu bogatego w błonnik nierozpuszczalny, takiego jak quinoa, może pomóc kobietom uniknąć kamieni żółciowych, wykazało badanie opublikowane w "American Journal of Gastroenterology".
Dlaczego produkty bogate w błonnik nierozpuszczalny zapobiegają kamicy żółciowej? Naukowcy twierdzą, że nierozpuszczalny błonnik nie tylko przyspiesza czas transportu pokarmu przez jelita jelitowego, ale i zmniejsza wydzielanie kwasów żółciowych (jego nadmierna ilość przyczynia się do powstawania kamieni żółciowych), zwiększa wrażliwość na insulinę i obniża stężenie trójglicerydów (tłuszczów we krwi).
Na bóle głowy skarży się aż 70 procent Polaków. Dolegliwości te mogą być spowodowane przez szereg przyczyn - fizycznych, chemicznych, psychicznych, bakteriologicznych, neurologicznych. Ich zidentyfikowanie jest jednak bardzo istotne ze względu na podjęcie odpowiedniego leczenia. czytaj dalej »
Migrena to rodzaj powtarzających się silnych bólów głowy, które mogą mieć istotny negatywny wpływ na jakość życia. Objawy migreny nie zawsze są widoczne dla otoczenia, tymczasem schorzenie to dotyka 10-12% populacji i jest niezwykle uciążliwe i bolesne. czytaj dalej »