Strona głównaZdrowieKombucha i podobne napoje mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające

Kombucha i podobne napoje mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające

Kombucha to musujący, cierpki napój wytwarzany przez fermentację herbaty. Eksperci postanowili fermentować też inne napoje roślinne, aby zbadać ich różne właściwości odżywcze i smaki.
Kombucha i podobne napoje mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające [fot. Sidcley from Pixabay]
Porównano biochemię i smak kombuchy z naparami z soków jabłkowych i . Jak odkryto, napój jabłkowy zawierał wysoki poziom związków bioaktywnych zwanych flawonoidami i został wysoko oceniony przez testerów smaku, co wskazuje na jego potencjał jako alternatywy dla kombuchy.

Aby zrobić , fermentuje się słodzoną herbatę za pomocą „grzybka" mikrobów znanego jako SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), czyli symbiotycznej kultury bakterii i drożdży. Powstały napój zawiera pożyteczne bakterie z procesu fermentacji i związki bioaktywne z herbaty, w tym , fenole i , które mogą mieć właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Rzadko jednak sprawdzano, czy napoje inne niż herbata mogą być fermentowane jako napoje podobne do kombuchy z podwyższonym poziomem przeciwutleniaczy lub unikalnymi smakami.

Teraz za pomocą SCOBY fermentacji poddano bogate w przeciwutleniacze soki z jabłek i marakui.

Po fermentacji soku jabłkowego, soku z marakui i herbaty w oddzielnych słoikach przez 10 dni w temperaturze pokojowej, naukowcy zmierzyli poziom kilku związków bioaktywnych w każdym naparze i odkryli, że:
  • Napój jabłkowy miał najwyższy poziom flawonoidów, a następnie kombucha i napój z marakui.
  • Kombucha i napój jabłkowy miały porównywalne poziomy związków fenolowych, które były wyższe niż w napoju z marakui.
  • Wszystkie trzy napary miały podobne ilości antocyjanów, przeciwutleniacza o czerwonej barwie.
Eksperci poprosili kilkunastu ochotników o ocenę koloru, aromatu i smaku każdego napoju. Uczestnicy uznali, że mocniejsze smaki i aromaty mają sfermentowane soki owocowe w porównaniu z kombuchą. Jednak napój z marakui smakował bardziej gorzko niż słodsze napoje i herbaciane.

Ponieważ sfermentowany sok jabłkowy ma więcej flawonoidów i przyjemny smak w porównaniu z innymi napojami, według ekspertów że może być on dobrą alternatywą dla kombuchy robionej z herbaty.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Hospicja.pl
  • Kosciol.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy