05-01-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kombucha to musujący, cierpki napój wytwarzany przez fermentację herbaty. Eksperci postanowili fermentować też inne napoje roślinne, aby zbadać ich różne właściwości odżywcze i smaki.
Porównano biochemię i smak kombuchy z naparami z soków jabłkowych i . Jak odkryto, napój jabłkowy zawierał wysoki poziom związków bioaktywnych zwanych flawonoidami i został wysoko oceniony przez testerów smaku, co wskazuje na jego potencjał jako alternatywy dla kombuchy.
Aby zrobić , fermentuje się słodzoną herbatę za pomocą „grzybka" mikrobów znanego jako SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), czyli symbiotycznej kultury bakterii i drożdży. Powstały napój zawiera pożyteczne bakterie z procesu fermentacji i związki bioaktywne z herbaty, w tym , fenole i , które mogą mieć właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Rzadko jednak sprawdzano, czy napoje inne niż herbata mogą być fermentowane jako napoje podobne do kombuchy z podwyższonym poziomem przeciwutleniaczy lub unikalnymi smakami.
Teraz za pomocą SCOBY fermentacji poddano bogate w przeciwutleniacze soki z jabłek i marakui.
Po fermentacji soku jabłkowego, soku z marakui i herbaty w oddzielnych słoikach przez 10 dni w temperaturze pokojowej, naukowcy zmierzyli poziom kilku związków bioaktywnych w każdym naparze i odkryli, że:
- Napój jabłkowy miał najwyższy poziom flawonoidów, a następnie kombucha i napój z marakui.
- Kombucha i napój jabłkowy miały porównywalne poziomy związków fenolowych, które były wyższe niż w napoju z marakui.
- Wszystkie trzy napary miały podobne ilości antocyjanów, przeciwutleniacza o czerwonej barwie.
Eksperci poprosili kilkunastu ochotników o ocenę koloru, aromatu i smaku każdego napoju. Uczestnicy uznali, że mocniejsze smaki i aromaty mają sfermentowane soki owocowe w porównaniu z kombuchą. Jednak napój z marakui smakował bardziej gorzko niż słodsze napoje i herbaciane.
Ponieważ sfermentowany sok jabłkowy ma więcej flawonoidów i przyjemny smak w porównaniu z innymi napojami, według ekspertów że może być on dobrą alternatywą dla kombuchy robionej z herbaty.
Na podstawie: