31-10-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dobrze, jeśli wybierzesz tostowanego bajgla na śniadanie, a twój partner wybierze jajka. W rzeczywistości, jak mówią uczeni z University of Waterloo, ta różnica może pomóc ci schudnąć.
W testach wykorzystano matematyczny model mężczyzn i kobiet, wykazało, że metabolizm mężczyzn jest sprawniejszy po posiłku o dużej zawartości węglowodanów (np. po zjedzeniu płatków owsianych i innych produktów zbożowych) po kilkugodzinnym poście, podczas gdy u kobiet lepiej sprawdzają się posiłki z większą zawartością (np. omlety i awokado).
- Styl życia jest ważnym czynnikiem wpływającym na nasze ogólne zdrowie - mówi Stéphanie Abo, współautorka badania. - Żyjemy w ciągłym biegu, dlatego ważne jest, aby zrozumieć, jak pozornie nieistotne decyzje, takie jak to, co zjeść na śniadanie, mogą wpływać na nasze zdrowie i poziom energii. Niezależnie od tego, czy próbujesz , utrzymać wagę, czy po prostu zachować wigor, ważne jest zrozumienie wpływu diety na metabolizm - dodaje.
Badanie opiera się na istniejącej luce w badaniach nad różnicami płciowymi w sposobie, w jaki mężczyźni i kobiety przetwarzają tłuszcz. - Często mamy mniej danych badawczych na temat organizmów kobiet niż na temat organizmów mężczyzn - mówi prof. Anita Layton, profesor matematyki stosowanej i Canada 150 Research Chair w dziedzinie biologii matematycznej i medycyny.
Jak zauważają eksperci, modele matematyczne mogą być bardzo pomocne w takich analizach. - Budując modele matematyczne w oparciu o dane, które mamy, możemy szybko testować wiele hipotez i modyfikować eksperymenty w sposób, który byłby niepraktyczny w przypadku ludzi wyjaśnia prof. Anita Layton.
- Ponieważ kobiety mają średnio więcej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni, można by pomyśleć, że spalają mniej tłuszczu na energię, ale tak nie jest. Jak pokazały wyniki, kobiety gromadzą więcej tłuszczu bezpośrednio po posiłku, ale spalają go więcej podczas okresu niejedzenia - zauważa prof. Layton.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »