15-05-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.
Fermentowane produkty i pikle są dobrym źródłem probiotyków, one zaś chronią . Zdrowe bakterie jelitowe mogą osłabić objawy jelita drażliwego i pomóc nam trawić jedzenie oraz wchłaniać składniki odżywcze.
Pikle i mogą zwiększyć ilość przeciwutleniaczy w organizmie. Naturalne przeciwutleniacze znajdujące się we wszystkich owocach i warzywach pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Wolne rodniki natomiast to niestabilne cząstki, które tworzą się pod wpływem normalnych procesów metabolicznych (ale i palenia papierosów oraz picia alkoholu) i mają związek z rozwojem związanych ze chorób, takich jak choroby serca i .
Jak pokazują badania, dołączenie fermentowanej żywności, w tym soi i marynat (pikli), obniżyło skutki i objawy cukrzycy typu 2. Co więcej, fitoestrogeny i peptydy obecne w piklach mogą pomóc regulować poziom cukru we krwi.
To nie wszystko, picie wody z pikli może pomóc w osłabieniu skurczów mięśni. Takie skurcze pojawiają się, gdy brakuje odpowiedniego nawodnienia i zaburzona jest równowaga w poziomie elektrolitów w organizmie. Sód i w zalewie mogą pomóc zmniejszyć skurcze, poprawiając .
Co więcej, pikle oraz kiszonki mogą być szczególnie polecane osobom na diecie ketogenicznej. Przy takim sposobie odżywiania się następuje zmniejszenie produkcji glukozy, co wyzwala wytwarzanie ciał ketonowych i może powodować odwodnienie. Ogórki bogate w sód i potas wspierają utrzymanie odpowiedniej równowagi elektrolitów nawodnienie organizmu.
Ponadto fermentowane produkty oraz pikle mają związek ze zmniejszeniem stanu zapalnego w organizmie, co przekłada się na osłabienie zagrożenia nowotworami. Przykładowo, bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w takich artykułach mają związek ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi.
Wreszcie, kiszonki i pikle są dobrym sposobem na złagodzenie objawów kaca, który jest zwykle spowodowany odwodnieniem i utratą elektrolitów.