Strona głównaZdrowieKiszonki i pikle - dlaczego są dobre dla zdrowia

Kiszonki i pikle - dlaczego są dobre dla zdrowia

Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.
Kiszonki i pikle - dlaczego są dobre dla zdrowia [fot. Photo Mix from Pixabay]
Fermentowane produkty i pikle są dobrym źródłem probiotyków, one zaś chronią . Zdrowe bakterie jelitowe mogą osłabić objawy jelita drażliwego i pomóc nam trawić jedzenie oraz wchłaniać składniki odżywcze.

Pikle i mogą zwiększyć ilość przeciwutleniaczy w organizmie. Naturalne przeciwutleniacze znajdujące się we wszystkich owocach i warzywach pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Wolne rodniki natomiast to niestabilne cząstki, które tworzą się pod wpływem normalnych procesów metabolicznych (ale i palenia papierosów oraz picia alkoholu) i mają związek z rozwojem związanych ze chorób, takich jak choroby serca i .

Jak pokazują badania, dołączenie fermentowanej żywności, w tym soi i marynat (pikli), obniżyło skutki i objawy cukrzycy typu 2. Co więcej, fitoestrogeny i peptydy obecne w piklach mogą pomóc regulować poziom cukru we krwi.

To nie wszystko, picie wody z pikli może pomóc w osłabieniu skurczów mięśni. Takie skurcze pojawiają się, gdy brakuje odpowiedniego nawodnienia i zaburzona jest równowaga w poziomie elektrolitów w organizmie. Sód i w zalewie mogą pomóc zmniejszyć skurcze, poprawiając .

Co więcej, pikle oraz kiszonki mogą być szczególnie polecane osobom na diecie ketogenicznej. Przy takim sposobie odżywiania się następuje zmniejszenie produkcji glukozy, co wyzwala wytwarzanie ciał ketonowych i może powodować odwodnienie. Ogórki bogate w sód i potas wspierają utrzymanie odpowiedniej równowagi elektrolitów nawodnienie organizmu.

Ponadto fermentowane produkty oraz pikle mają związek ze zmniejszeniem stanu zapalnego w organizmie, co przekłada się na osłabienie zagrożenia nowotworami. Przykładowo, bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w takich artykułach mają związek ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi.

Wreszcie, kiszonki i pikle są dobrym sposobem na złagodzenie objawów kaca, który jest zwykle spowodowany odwodnieniem i utratą elektrolitów.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Umierać po ludzku
  • EWST.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy