Strona głównaZdrowieKimchi - superjedzenie z Korei

Kimchi - superjedzenie z Korei

Badania pokazują, że jedzenie sfermentowanego kimchi może pomóc w poprawie poziomu glukozy na czczo, obniżeniu triglicerydów oraz zmniejszeniu nadciśnienia.
Kimchi - superjedzenie z Korei [fot. Dongtan Ko from Pixabay]
Naukowcy z College of Agriculture, Health and Natural Resources (CAHNR) przeprowadzili przegląd badań dotyczących wpływu kimchi - tradycyjnego koreańskiego dania, które zdobywa coraz większą popularność na całym świecie - na zdrowie.

Kimchi przygotowuje się zazwyczaj ze sfermentowanej kapusty i rzodkwi, przyprawionych solą, , czosnkiem i .

Wyniki dotyczące glukozy, triglicerydów i ciśnienia krwi

Wyniki pokazały, że jedzenie kimchi wiązało się z poprawą poziomu glukozy na czczo, triglicerydów oraz . W porównaniu z grupami kontrolnymi, u uczestników jedzących kimchi poziom glukozy na czczo spadł średnio o 1,93 mg/dL, triglicerydy o 28,88 mg/dL, a skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi odpowiednio o 3,48 mmHg i 2,68 mmHg.

- To naprawdę dobry wynik - mówi prof. Ock Chun, współautor badań. - W warunkach klinicznych nawet obniżenie skurczowego ciśnienia krwi o 5 mmHg uznaje się za znaczącą poprawę. Dlatego widząc porównywalne spadki wywołane interwencją dietetyczną, a nie lekami, mamy do czynienia z bardzo obiecującym rezultatem - dodaje.

Poziom sodu i zaskakujące wyniki

Fakt, że kimchi obniżyło ciśnienie krwi, okazał się zaskakujący, ponieważ zawiera ono dużo sodu - składnika, który zwykle sprzyja nadciśnieniu.

- To sugeruje, że inne składniki kimchi, takie jak korzystne bakterie, równoważą hipertensyjny efekt sodu - mówi dr Seoeun Ahn, współautorka badań.

Globalne znaczenie i przyszłe badania

Badania mogą pomóc wprowadzić tę tradycyjną koreańską potrawę do szerszego grona odbiorców naukowych.

Ponieważ wszystkie analizowane testy przeprowadzono w Korei, wśród populacji azjatyckich, wyniki mogą nie mieć jeszcze zastosowania do innych grup. Niemniej jednak praca ta stanowi podstawę do przyszłych badań w USA, gdzie nawyki żywieniowe i różnorodność populacji są inne.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Kobiety.net.pl
  • Hospicja.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy