06-12-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W obliczu alarmującego wzrostu liczby osób poniżej 50 roku życia, u których diagnozuje się raka jelita grubego, eksperci apelują ludzi do zwiększenia spożycia błonnika i poprawy nawyków żywieniowych, jeśli chcą zmniejszyć ryzyko śmiertelnych nowotworów układu pokarmowego.
Dwa badania przeprowadzone przez Flinders University poszerzają istniejące dowody na to, że dieta bogata w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, , i nabiał może chronić przed ryzykiem nowotworów przewodu pokarmowego - w tym jelit - i poprawiać rokowania w tych chorobach.
- Zidentyfikowaliśmy wiele bezpośrednich powiązań między kiepską dietą i nowotworami układu pokarmowego - mówi dr Yohannes Melaku z Flinders Health and Medical Research Institute. - Co ważne, odkryliśmy, że dieta bogata w zdrowe tłuszcze i warzywa, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia cukru i alkoholu, może potencjalnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na i inne formy raka - dodaje.
- Niezdrowe wzorce żywieniowe, charakteryzujące się dużą ilością czerwonego i przetworzonego mięsa, fast foodu, przetworzonych zbóż, alkoholu i słodkich napojów, mają związek ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka przewodu pokarmowego. - Co istotne, odkryliśmy, że produkty bogate w , takie jak owoce i warzywa, sprzyjają zdrowym bakteriom jelitowym, które mogą zmniejszać stany zapalne. Odpowiednia dawka błonnika i zdrowych tłuszczów powinna być integralną częścią diety każdego człowieka - wskazuje dr Melaku.
Chociaż coraz więcej dowodów wskazuje na to, że interwencje dietetyczne mogą być skuteczne w zapobieganiu lub opóźnianiu niektórych chorób, potrzebne są dalsze badania, aby ocenić wpływ diety na nowotwory.
Nowotwory przewodu pokarmowego, w tym rak przełyku, żołądka, , jelita cienkiego, okrężnicy, odbytnicy i odbytu, odpowiadają za 1 na 4 przypadki raka i 1 na 3 zgony z powodu raka na całym świecie.
- W miarę jak rośnie świadomość raka jelita grubego, nasze badania przypominają o roli odżywiania się w zapobieganiu chorobom. Przestrzegając zdrowych nawyków żywieniowych, możemy podjąć proaktywne kroki dla ochrony zdrowia - zauważa dr Melaku. - W związku ze wzrastającą liczbą nowotworów układu pokarmowego, takich jak rak jelita grubego, diagnozowanych na całym świecie, a coraz częściej u osób poniżej 50. roku życia, warto podjąć szersze działania w celu ochrony zdrowia układu pokarmowego - dodaje dr Melaku.
Na podstawie:
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »