17-09-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Parę filiżanek kawy dziennie przez okres kilku lat o połowę zmniejsza ryzyko dny moczanowej u kobiet po menopauzie, informują bostońscy uczeni
Choroba charakteryzująca się nagromadzeniem w organizmie kwasu moczowego, który przybiera postać kryształków i w nadmiernych ilościach odkłada się w różnych częściach ciała, Dna jest rzadka u młodych kobiet, ale występuje u około jednej na 20 kobiet po menopauzie. Ataki choroby nadchodzą i odchodzą samoczynnie, w początkowej fazie dolegliwość dotyczy głównie stóp.
- Ból towarzyszący chorobie jest opisywany jako jeden z najsilniejszych, spośród doświadczanych przez ludzi, podobny do towarzyszącego np. złamaniu kości. Nie można chodzić, a nawet przedmiot o wadze prześcieradła jest nie do uniesienia - powiedział dr Hyon Choi z Boston University's School of Medicine, współautor badań.
Poprzednie badania przeprowadzone przez dr. Choi wykazały, że picie kawy obniża ryzyko dny u mężczyzn. Tym razem uczeni sprawdzili, czy kawa jest skuteczna także w przypadku kobiet.
Naukowcy przeanalizowali 89 433 przypadki choroby, które zostały odnotowane w Nurses' Health Study od 1979 roku. Uczeni zgłębiali styl życia, dietę, rodzaje wypijanych napitków, etc. prosząc uczestniczki o wypełnianie szczegółowych kwestionariuszy co dwa lata od 1980 roku.
Jednocześnie poddawano kontroli inne czynniki ryzyka dny, takie jak masa ciała, spożycie alkoholu, stosowanie leków moczopędnych oraz spożycie przetworów mlecznych i odkryto, że picie kawy ma znaczny wpływ na obniżenie ryzyka pierwszego ataku dny moczanowej.
Im wyższa była ilość wypijanej kawy, tym niższe prawdopodobieństwo napadu choroby. Ryzyko dny było o 22 procent niższe przy ilości kawy na poziomie 1-3 filiżanek dziennie, a 57% niższe u pań, które codziennie piły cztery 4 filiżanki kawy w porównaniu do kobiet stroniących od tego trunku.
Wyniki badania ukazały się we wrześniowym wydaniu „American Journal of Clinical Nutrition".
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »