20-06-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kawa przygotowywana w ekspresach do kawy, szczególnie ta z kapsułek, zawiera więcej furanu - toksycznego, rakotwórczego związku - niż ta wytwarzana w tradycyjnych ekspresach przelewowych. Poziomy tej substancji ciągle jednak mieszczą się w bezpiecznych dla zdrowia granicach, mówią uczeni z Uniwersytetu w Barcelonie.
- Przygotowywanie w ekspresie przelewowym to nie to samo, co robienie kawy w innym ekspresie czy z kapsułek - oznacza bowiem różne poziomy furanu - mówi prof. Javier Santos z Wydziału Chemii Analitycznej Uniwersytetu w Barcelonie.
W ostatnich latach zwiększyło się zaniepokojenie obecnością tego związku w żywności ze względu na jego toksyczne i rakotwórcze działanie wykryte u zwierząt. Co więcej, Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem wskazuje go jako potencjalny u ludzi.
Jak obliczono, wyższe stężenia furanu znajdują się w espresso (43-146 nanogramów/mililitr) niż w kawie parzonej w ekspresach przelewowych, dotyczy to zarówno zwykłej kawy (20-78 ng/ml). ), jak i tej bezkofeinowej (14-65 ng/ml).
Poziomy tych toksycznych produktów były nieco niższe (12-35 ng/ml) w kawie rozpuszczalnej, istotnie wyższe jednak w przypadku kapsułek znanej marki, w której odnotowano 117-244 ng/ml wspomnianego związku.
- Dzieje się tak dlatego, że hermetycznie zamknięte kapsułki zapobiegają uwalnianiu się furanu, który jest bardzo lotny, a ekspresy używane do parzenia wykorzystują gorącą wodę pod wyższym ciśnieniem, co prowadzi przenoszenia tej substancji do napoju - wyjaśnia prof. Santos. Im dłużej kawa jest wystawiona na działanie powietrza w filiżankach lub dzbankach, tym furan silniej odparowuje.
Uczony podkreśla równocześnie, że we wszystkich badanych przypadkach poziomy furanu mieszczą się w granicach uznawanych za bezpieczne dla zdrowia. Jak oszacowano, ilość opisywanej substancji w wyniku spożycia kawy w Barcelonie dla jednej osoby wynosi 0,03-0,38 mikrograma/kilogram masy ciała, czyli mniej niż maksymalny dopuszczalny poziom (2 μg/kg masy ciała).
Aby przekroczyć maksymalne bezpieczne wartości furanu, dana osoba musiałaby wypijać co najmniej 20 filiżanek kawy w kapsułkach lub 30 espresso dziennie, bądź też 200 kaw rozpuszczalnych. Szacunki te zostały wykonane biorąc pod uwagę filiżanki o pojemności 40 ml i średniej masie ciała osób pijących kawę 70 kg.
Furan, podobnie jak akrylamid, należy do grupy substancji rakotwórczych, które mogą powstawać podczas obróbki termicznej żywności i napojów.
Na podstawie: