19-11-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pij kawę, twoja wątroba będzie ci za to wdzięczna. Trzy filiżanki tego napoju dziennie oznaczają zmniejszenie ryzyka raka i marskości wątroby o kilkadziesiąt procent.
Do picia kawy zwykle nie trzeba specjalnie namawiać, jest to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wiele badań potwierdziło też jego prozdrowotny wpływ - teraz do listy korzyści należy dopisać ochronę wątroby.
Najnowszy przegląd badań, sfinansowany przez sześciu największych producentów kawy, wskazuje, że wypijanie trzech filiżanek dziennie co najmniej o 25 proc. zmniejsza prawdopodobieństwo marskości wątroby (w niektórych testach osłabienie tego ryzyka było nawet na poziomie 70 proc.). Co więcej, obliczono, że taka dawka kawy oznacza zmniejszenie ryzyka aż o 40 procent.
Jak sądzą eksperci, umiarkowane picie kawy daje takie dobroczynne skutki ze względu na dużą zawartość w tym napoju kofeiny, kahweolu, kafestolu i przeciwutleniaczy. Ta mieszanina substancji chroni wątrobę i powstrzymuje bliznowacenie tkanki wątroby oraz zmniejsza stany zapalne związane z marskością, rakiem i innymi chorobami wątroby.
Kawa to łatwo dostępny napój, więc warto ją pić fregularnie. Może zapobiec albo spowolnić rozwój różnych chorób wątroby, więc powinna stać się elementem codziennego stylu żcyia, uważają autorzy analiz.
Co roku raka watroby diagnozuje się u około 800 tysięcy ludzi na całym świecie. Najczęstszą przyczyną tego nowotworu jest . Wydaje się, że pierwsza z wymienionych chorób działa bezpośrednio uszkadzając komórki i ich DNA. Druga zaś daje pośredni efekt i wiąże się z .