Strona głównaZdrowieKawa i kofeina zmniejszają ryzyko chorób kardiometabolicznych

Kawa i kofeina zmniejszają ryzyko chorób kardiometabolicznych

Regularne spożywanie umiarkowanych ilości kawy i kofeiny może mieć działanie ochronne przed rozwojem wielu chorób kardiometabolicznych, w tym cukrzycy typu 2, choroby wieńcowej i udaru
Kawa i kofeina zmniejszają ryzyko chorób kardiometabolicznych [fot. u_749fbbdye9 from Pixabay]
Regularne spożywanie kawy lub kofeiny, zwłaszcza w umiarkowanych ilościach, wiązało się z niższym ryzykiem rozwoju .

Częstość występowania wielu chorób kardiometabolicznych (cardiometabolic multimorbidity, CM) staje się coraz większym problemem zdrowia publicznego w miarę starzenia się populacji na całym świecie. Konsumpcja kawy i kofeiny może odgrywać ważną rolę ochronną w niemal wszystkich fazach rozwoju CM, odkryli badacze z chińskiego Suzhou Medical College of Soochow University.
- Picie trzech filiżanek kawy lub 200-300 mg kofeiny dziennie może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielochorobowości kardiometabolicznej u osób, które wcześniej takich chorób nie miały - mówi dr Chaofu K, autor badań.

Testy wykazały, że w porównaniu z osobami niespożywającymi kawy lub spożywającymi mniej niż 100 mg kofeiny dziennie, osoby pijące umiarkowane ilości tego napoju (3 filiżanki dziennie) lub dostarczające sobie kofeinę (200-300 mg dziennie) miały odpowiednio o 48,1 i 40,7 proc. niższe ryzyko wystąpienia CM.

W badaniach wzięły udział ponad 172 tysiące ludzi w wieku 37-73 lata, którzy początkowo byli wolni od chorób kardiometabolicznych. Jakakolwiek ilość kawy i kofeiny w diecie była odwrotnie skorelowana z ryzykiem wystąpienia nowej CM. Co więcej, u osób, które deklarowały dostarczanie sobie umiarkowanych ilości czy , ryzyko było najniższe. Umiarkowane dawki kawy lub kofeiny były odwrotnie skorelowane z prawie wszystkimi stadiami rozwojowymi CM.

Dotychczas wiele badań ujawniło ochronne działanie kawy, herbaty i innych produktów z kofeiną na zachorowanie na pojedyncze choroby kardiometaboliczne. Teraz pokazano, że takie napoje mogą również uchronić przed wielochorobowością.

Obliczono, że osoby z pojedynczą chorobą kardiometaboliczną mogą mieć dwukrotnie wyższe ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny w danym okresie niż ludzie wolni od takiej choroby. Co więcej, osoby z wielochorobowością kardiometaboliczną mogą mieć prawie 4 do 7 razy wyższe ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Naukowcy zauważyli również, że pacjenci z CM cechują się wyższym ryzykiem utraty funkcji fizycznych i stresu psychicznego niż osoby z pojedynczą chorobą.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy