22-11-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Według badań z udziałem osób w wieku 50 - 74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Picie kawy oznaczało też niższe zagrożenie otępieniem poudarowym.
mózgu to zagrażające życiu zdarzenia, które odpowiadają za 10 procent zgonów na całym świecie. Demencja z kolei jest ogólnym określeniem objawów związanych z osłabieniem funkcji mózgu; choroba ta stanowi obecnie globalny problem zdrowotny o wysokich kosztach finansowych i społecznych. poudarowa natomiast to symptomy otępienia, które pojawiają się po udarze.
W Chinach przeanalizowano dane ponad 360 tysięcy ludzi w różnym wieku, którzy podali, w jakich ilościach piją kawę i herbatę. Kiedy zestawiono te dane z informacjami medycznymi, okazało się, że osoby pijące 2-3 filiżanki lub 3-5 filiżanek herbaty dziennie, bądź też kombinację 4-6 filiżanek kawy i herbaty, miały najniższą częstość występowania udaru mózgu lub demencji. Ludzie serwujący sobie 2-3 filiżanki kawy i 2-3 filiżanki cechowali się o 32 proc. niższym prawdopodobieństwem udaru mózgu i o 28 proc. niższym zagrożeniem demencją w porównaniu do tych, którzy w ogólnie sięgali po wspomniane napoje. Ustalono też, że picie samej kawy lub w połączeniu z herbatą miało przełożenie na niższe ryzyko otępienia poudarowego.
Jak zaznaczają autorzy, ich ustalenia nie oznaczają, że istnieje związek przyczynowo-skutkowy między piciem kawy i herbaty oraz prawdopodobieństwem udaru i demencji. Jak się wydaje jednak, może być tak, że większej ilości tych napojów dostarczane regularnie zmniejszają ryzyko podanych dolegliwości ze względu na prozdrowotne związki w kawie i herbacie.
Na podstawie: