15-08-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jak pokazały testy z udziałem osób w wieku 50-74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Serwowanie sobie kawy oznaczało też mniejsze zagrożenie otępienia poudarowego.
Udary mózgu zagrażają życiu - powodują 10 procent zgonów na całym świecie. Demencja z kolei to określenie objawów związanych z zaburzenia funkcji mózgu, a dolegliwość jest obecnie globalnym problemem zdrowotnym o znacznym obciążeniu ekonomicznym i społecznym. poudarowa wreszcie występuje, gdy objawy otępienia pojawiają się po .
Przejrzano dane ponad 360 tysięcy ludzi, których nawyki żywieniowe i zdrowie monitorowano przez dwie dekady. Osoby, które piły 2-3 filiżanki kawy lub 3-5 filiżanek herbaty dziennie, bądź kombinację 4-6 filiżanek obydwu napojów, cechowały się najniższą częstością występowania udaru mózgu lub demencji. Ludzie pijający 2-3 filiżanki kawy i 2-3 filiżanki herbaty dziennie mieli o 32 proc. niższe ryzyko udaru i o 28 proc. niższe ryzyko demencji w porównaniu z tym, którzy w ogóle unikali wspomnianych napojów. Picie samej kawy lub w połączeniu z herbatą wiązało się też z niższym prawdopodobieństwem otępienia poudarowego.
- Nasze odkrycia sugerują, że picie i osobno lub w połączeniu wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji - mówią autorzy badań z Tianjin Medical University. Dodają jednak, że ich testy nie dowiodły tu związku przyczynowo-skutkowego.
Na podstawie: