26-11-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Współczesna nauka o żywieniu coraz częściej rekomenduje produkty proste i obecne w diecie człowieka od wieków. Do takich specjałów należy m.in. powstająca z ziaren prosa kasza, której zasadowy odczyn dba o wewnętrzną równowagę organizmu. Sięgając po kaszę jaglaną uzupełnimy naszą dietę o wyjątkowo odżywczy i smaczny komponent.
cieszy się najdłuższą historią wśród przedstawicielek swojego gatunku. Jej delikatne, perłowe i łagodne w smaku ziarenka powstają z łuskanych ziaren prosa, będącego najstarszą rośliną uprawną. Wybierając Kaszę Jaglaną marki Halina zyskujemy pewność, że szybko podniesiemy jakość naszych codziennych posiłków, urozmaicając je o składnik tak zdrowy, jak i smaczny. Jej zasadowy odczyn pozwala z kolei zachować wewnętrzną równowagę organizmu chroniąc nas przed , które negatywnie wpływa na wiele aspektów życia. Według medycyny chińskiej kasza jaglana ma naturę neutralną i ocieplającą; polecana jest przy wielu chorobach, wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm. Mimo, że jest kaloryczna promuje ją wielu dietetyków, ponieważ jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu.
Co ważne, kasza jaglana w zaledwie kilknaście minut pozwoli nam wyczarować ciekawy dodatek do domowych zup, pieczeni oraz owocowych deserów. Odżywcze ziarenka to także ciekawy pomysł na bardzo prosty i ekspresowy obiad – pyszne kaszotto – zainspirowane włoskim risotto. ta będzie także pożywnym i zdrowym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich.