Strona głównaZdrowieKarczochy: oryginalny smak i zdrowie

Karczochy: oryginalny smak i zdrowie

Karczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego, wtedy głównie ze względu na swoje właściwości moczopędne. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się także w Polsce.
© Comugnero Silvana - Fotolia.comDzisiaj plantacje karczochów znaleźć możemy w prawie wszystkich krajach zachodniej i południowej Europy, gdzie doceniane są nie tylko ze względu na własności prozdrowotne, jak i wytrawny, charakterystyczny smak. Karczochy w naturze osiągnąć mogą nawet 1,5 m, jednak najbardziej pożądane są najmniejsze okazy, a dokładnie ich ,,serce”, czyli delikatna podstawa kwiatu, który zbiera się, zanim rozkwitnie. Charakteryzuje się ono lekko gorzkawym aromatem, nieocenionym szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Włosi przygotowują karczochy na wiele różnych sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest nadziewanie ugotowanych warzyw i podawanie ich z ziołowymi sosami w towarzystwie anchois, suszonych pomidorów czy oliwek. Etykieta nakazuje, by spożywać karczochy palcami, lewą ręką przytrzymując warzywo, prawą odrywając liście i maczając je w sosie. Powszechne jest także zalewanie płatków oliwą i przechowywanie ich w niskiej temperaturze.

Poza oryginalnym, charakterystycznym smakiem, karczochy odznaczają się też niespotykanymi wręcz właściwościami prozdrowotnymi. Po pierwsze polecane są wszystkim, przebywającym na diecie, bowiem 100 g rośliny zawiera jedynie 10 kcal. Poza tym zawiera ona całe i elementów odżywczych. Są to m.in. kwasy jabłkowy, cytrynowy i mlekowy, flawonoidy, cynaryna, garbniki, sterole, witamina A oraz witaminy z grupy B. Dzięki zawartości tych składników karczochy obniżają poziom oraz kwasów tłuszczowych. Dodatkowo działają odtruwająco, pomagają w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego, przynoszą ulgę w problemach trawiennych.

W Polsce, mimo, że nie zawsze uda się kupić świeże karczochy, na szczęście można dostać te warzywa w innej formie, np. zamknięte w słoiku. Istnieją więc karczochy peklowane w oleju, w przyprawach, a nawet peklowane karczochy z grilla. Pokrojone w kawałki serca karczochów, zebrane tuż przed kwitnieniem zachwycają charakterystycznym, intensywnym smakiem, który dzięki wcześniejszemu grillowaniu zyskuje na swej głębi. Wykwintny śródziemnomorski smak docenią amatorzy kuchni włoskiej, dla których walory smakowe są równie ważne co właściwości zdrowotne. Karczochy stosowane są bowiem w profilaktyce chorób serca i miażdżycy, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu.

Następnym razem podczas przygotowywaniu obiadu warto odejść choć na dzień od tradycyjnej surówki czy fasolki szparagowej na rzecz karczocha – oryginalnego, smacznego i jakże zdrowego.

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy