Strona głównaZdrowieKanapka - z czym jeść by była zdrowa?

Kanapka - z czym jeść by była zdrowa?

Kanapka to szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, dla wielu zapracowanych osób to właśnie kanapki są podstawą codziennego menu. Zanim jednak sięgniesz po następną porcję pieczywa zastanów się, jakie dodatki są dla Ciebie najwłaściwsze.
Kanapka - z czym jeść by była zdrowa? [© yamix - Fotolia.com] W kwestii tego czy zdrowsze jest masło, czy też margaryna nie ma zgodności. Zaletą tego drugiego jest zawartość witamin A, E oraz D, niestety masło zawiera także nasycone kasy tłuszczowe i podwyższa cholesterol. W obniżeniu poziomu cholesterolu pomóc mogą natomiast niektóre margaryny. Jeśli je jadasz wybieraj te pakowane plastikowe kubeczki, czyli margaryny miękkie. Zawierają one mniej substancji niekorzystnie wpływających na zdrowie.

Gdy czujesz, że zbliża się przeziębienie posmaruj pieczywo miodem, ma on właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne. Miód obniża także ciśnienie i wzmacnia serce, nie zapominaj jednak, że to kaloryczny przysmak. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego możesz sięgnąć po dżem, wybierz ten o niskiej zawartości cukru lub słodzoną fruktozą. Kaloryczność to wada kremów i maseł czekoladowych lub orzechowych, na taki przysmak mogą pozwolić sobie osoby aktywne fizycznie.

Nie zapominaj o serach, są one doskonałym źródłem białka, wapnia i fosforu, zwróć jednak uwagę na zawartość tłuszczu. Przez wzgląd na dużą zawartość wapnia kobietom w okresie menopauzy poleca się szczególnie serki topione.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 18:27:17, 27-10-2007 enia60

    cokolwiek położymy na kanapkę to drugorzędna sprawa-ważna jest baza,a więc niech to będzie pieczywo/chleb,bułka/ pełnoziarniste t.j. z pełnego przemiału;pszenne,żytnie,mieszane z dodatkiem lub bez otrąb,ziaren itp.ale ciemne pieczywo nie zawsze znaczy dobre,ponieważ często zabarwiane jest karmelem,a co tyczy się dodatków do kanapki to pamiętajmy o warzywach:zielona sałata,pomidor,ogórki ,rzodkiewki,szczypior,awokado i wiele innych to zależy od naszej wyobraźni,następnie to co proponuje nam w/w artykuł.W naszej tradycji kanapki pełnią b.ważną rolę ,to ważny element naszej diety do szkoły,do pracy,w podróż,na małe spotkania,więc traktujmy je ze szczególną uwagą-ponieważ w tej małej kanapeczce zmieścimy wszystko to co nam potrzebne:energię,oraz wszystkie składniki odżywcze ,a do tego gdy będzie podana z fantazją każdego zachęci do spożycia; życzę smacznego!
    ... zobacz więcej
  • 18:45:38, 27-10-2007 Anielka

    A to przepis na moja kanapke:gruby plaster sera odtłuszczonego .listek salaty.plaster pomidora,plaster cebuli i na to gruby plaster szynki drobiowej.Pychotka.Pozdrawiam,Aha ?chlebek? a po co chlebek? 9032
  • 10:12:37, 29-01-2008 Bona

    Cytat:
    Anielka
    A to przepis na moja kanapke:gruby plaster sera odtłuszczonego .listek salaty.plaster pomidora,plaster cebuli i na to gruby plaster szynki drobiowej.Pychotka.Pozdrawiam,Aha ?chlebek? a po co chlebek? 9032
    I to jest Anielko super przepis na kanapkę. Takie popieram. Dodałabym tu jeszcze może odrobinę zieleniny ale to już według upodobań. Twoją kanapkę wpisuje do swojego codziennego jadłospisu.
  • 20:48:43, 20-04-2008 Anilah

    Nie ma nic zdrowszego i cenniejszego jak kiełki,oczywiście wyhodowane samemu w domu i kupowane w sklepie ze zdrową żywnością.Koniecznie w papierowej torebce bo w foli mogą być spleśniałe,czego często gołym okiem nie widać.Są zdrowe i smaczne i nie tylko do kanapek ale również można je dodawać do zup i różnych surówek.Do tego można kupić specjalne pojemniki.Najbardziej wartościowe kiełki to lucerna:odbudowuje florę jelit,ułatwia trawienie,ma wszystkie 8 aminokwasów egzogennych,które człowiek musi dostawać z pożywieniem.Praktycznie można z wszystkich nasion hodować kielki i wszystkie są bardzo wartościowe.Smacznego
    ... zobacz więcej
  • 20:56:50, 20-04-2008 kufa86

    Jak dla mnie
    to z golonką (przynajmniej 0,5 kg) musztardą i chrzanem,
    ewentualnie odpowiednio obfitym tatarem.
  • 21:22:51, 20-04-2008 Basia.

    Cytat:
    kufa86
    Jak dla mnie
    to z golonką (przynajmniej 0,5 kg) musztardą i chrzanem,
    ewentualnie odpowiednio obfitym tatarem.
    OCZYWIŚCIE BEZ CHLEBA !!!!!!!!!!!!
  • 21:33:13, 20-04-2008 kufa86

    No masz...
    oczywiście.
    Ewentualnie niewiele, dla smaku, najlepiej czarnego.
  • 21:37:42, 20-04-2008 renet

    Ja lubię różne kanapki w zależnosci od pory roku.
    Ostatnio zajadam sie kanapkami z sałatą, wedliną i rzotkiewkami.
  • 21:56:04, 20-04-2008 jolita

    ............... 14314.................. 14313
  • 22:27:22, 20-04-2008 enia60

    kiełki są rzeczywiście rewelacyjne,ale trudno je samemu wyhodować,a dostępność do sklepów ze zdrową żywnością dla niektórych jest poza zasięgiem,do kanapek chętnie sięgam po awokado zamiast masła czy innego tłuszczu

Strony : 1 2 3 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • EWST.pl
  • Oferty pracy