25-10-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kanapka to szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, dla wielu zapracowanych osób to właśnie kanapki są podstawą codziennego menu. Zanim jednak sięgniesz po następną porcję pieczywa zastanów się, jakie dodatki są dla Ciebie najwłaściwsze.
W kwestii tego czy zdrowsze jest masło, czy też margaryna nie ma zgodności. Zaletą tego drugiego jest zawartość witamin A, E oraz D, niestety masło zawiera także nasycone kasy tłuszczowe i podwyższa cholesterol. W obniżeniu poziomu cholesterolu pomóc mogą natomiast niektóre margaryny. Jeśli je jadasz wybieraj te pakowane plastikowe kubeczki, czyli margaryny miękkie. Zawierają one mniej substancji niekorzystnie wpływających na zdrowie.
Gdy czujesz, że zbliża się przeziębienie posmaruj pieczywo miodem, ma on właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne. Miód obniża także ciśnienie i wzmacnia serce, nie zapominaj jednak, że to kaloryczny przysmak. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego możesz sięgnąć po dżem, wybierz ten o niskiej zawartości cukru lub słodzoną fruktozą. Kaloryczność to wada kremów i maseł czekoladowych lub orzechowych, na taki przysmak mogą pozwolić sobie osoby aktywne fizycznie.
Nie zapominaj o serach, są one doskonałym źródłem białka, wapnia i fosforu, zwróć jednak uwagę na zawartość tłuszczu. Przez wzgląd na dużą zawartość wapnia kobietom w okresie menopauzy poleca się szczególnie serki topione.