Strona głównaZdrowieKanapka - z czym jeść by była zdrowa?

Kanapka - z czym jeść by była zdrowa?

Kanapka to szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, dla wielu zapracowanych osób to właśnie kanapki są podstawą codziennego menu. Zanim jednak sięgniesz po następną porcję pieczywa zastanów się, jakie dodatki są dla Ciebie najwłaściwsze.
Kanapka - z czym jeść by była zdrowa? [© yamix - Fotolia.com] W kwestii tego czy zdrowsze jest masło, czy też margaryna nie ma zgodności. Zaletą tego drugiego jest zawartość witamin A, E oraz D, niestety masło zawiera także nasycone kasy tłuszczowe i podwyższa cholesterol. W obniżeniu poziomu cholesterolu pomóc mogą natomiast niektóre margaryny. Jeśli je jadasz wybieraj te pakowane plastikowe kubeczki, czyli margaryny miękkie. Zawierają one mniej substancji niekorzystnie wpływających na zdrowie.

Gdy czujesz, że zbliża się przeziębienie posmaruj pieczywo miodem, ma on właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne. Miód obniża także ciśnienie i wzmacnia serce, nie zapominaj jednak, że to kaloryczny przysmak. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego możesz sięgnąć po dżem, wybierz ten o niskiej zawartości cukru lub słodzoną fruktozą. Kaloryczność to wada kremów i maseł czekoladowych lub orzechowych, na taki przysmak mogą pozwolić sobie osoby aktywne fizycznie.

Nie zapominaj o serach, są one doskonałym źródłem białka, wapnia i fosforu, zwróć jednak uwagę na zawartość tłuszczu. Przez wzgląd na dużą zawartość wapnia kobietom w okresie menopauzy poleca się szczególnie serki topione.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 19:26:47, 26-04-2012 ~gość: 88.199.38.xxx

    Zdrowa kanapka to bez mieszania białka (zwierzęcego) czy też mięsa z 'ziemią' czyli pszenicą, żytem, orkiszem itd.
    Czyli tak: Chleb/Bułka (chrupiące najlepiej) posmarować masłem nie margaryną. Na to jak kto woli kłaść wszystko poza Szynką i Serem. Jak wspomniałem na początku Szynka to mięso, Ser to białko - kazeina, zrobiony z mleka krowy - czyli ze zwierzęcia. Chleb i inne pieczywo to jest z ziemi, czyli lepiej tego nie mieszać. Moja propozycja na smaczną sytą kanapkę która nie męczy na brzuszku to - Chleb, Masło, Sałata, Pomidor, Majonez .... można dodać czegoś jeszcze, przypraw, ogórka i jak ktoś chce to ser i inne ... ale niektórych może będzie męczyło albo z wiekiem wyjdzie samo .... Pozdrawiam
    ... zobacz więcej

Strony : 1 2 3

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Aktywni 50+
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy