Strona głównaZdrowieKanapka - z czym jeść by była zdrowa?

Kanapka - z czym jeść by była zdrowa?

Kanapka to szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, dla wielu zapracowanych osób to właśnie kanapki są podstawą codziennego menu. Zanim jednak sięgniesz po następną porcję pieczywa zastanów się, jakie dodatki są dla Ciebie najwłaściwsze.
Kanapka - z czym jeść by była zdrowa? [© yamix - Fotolia.com] W kwestii tego czy zdrowsze jest masło, czy też margaryna nie ma zgodności. Zaletą tego drugiego jest zawartość witamin A, E oraz D, niestety masło zawiera także nasycone kasy tłuszczowe i podwyższa cholesterol. W obniżeniu poziomu cholesterolu pomóc mogą natomiast niektóre margaryny. Jeśli je jadasz wybieraj te pakowane plastikowe kubeczki, czyli margaryny miękkie. Zawierają one mniej substancji niekorzystnie wpływających na zdrowie.

Gdy czujesz, że zbliża się przeziębienie posmaruj pieczywo miodem, ma on właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne. Miód obniża także ciśnienie i wzmacnia serce, nie zapominaj jednak, że to kaloryczny przysmak. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego możesz sięgnąć po dżem, wybierz ten o niskiej zawartości cukru lub słodzoną fruktozą. Kaloryczność to wada kremów i maseł czekoladowych lub orzechowych, na taki przysmak mogą pozwolić sobie osoby aktywne fizycznie.

Nie zapominaj o serach, są one doskonałym źródłem białka, wapnia i fosforu, zwróć jednak uwagę na zawartość tłuszczu. Przez wzgląd na dużą zawartość wapnia kobietom w okresie menopauzy poleca się szczególnie serki topione.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 22:31:10, 20-04-2008 kufa86

    Kiełki, lucerna, awokado!!!
    Dlaczego nie jecie młodych pokrzyw?
    Mają komplet tego, co dla zdrowia potrzebne.
    Pisklętom się daje z jajkiem.
  • 22:33:15, 20-04-2008 bogda

    Kufa...do piskląt to Ty się jeszcze zaliczasz, nooo takich troche wyrośniętych,dlatego musisz koniecznie jeść...
  • 22:42:04, 20-04-2008 kufa86

    Cytat:
    bogda
    Kufa...do piskląt to Ty się jeszcze zaliczasz, nooo takich troche wyrośniętych,dlatego musisz koniecznie jeść...
    Trochę dorośniętych, ale niezupełnie domądrzałych.
    Pewnie, że jem:
    Jajecznicę z pokrzywą.
    Pokrzywa właściwie nie ma własnego smaku, dodaję ją teraz do wszystkiego, np rosołu, mięsa duszonego, mielonych.
    Niedługo przyjdzie pora na młode liście mniszka (Taraxacum officinale).
  • 22:42:18, 20-04-2008 enia60

    pokrzywy rownież,ale dostępne są tylko na wiosnę ,a ta reszta bywa na półkach cały rok,a tak naprawdę trzeba korzystać w pełni z darów natury
  • 22:49:11, 20-04-2008 bogda

    Muszę spróbować tą jajecznicę z pokrzywą, jeszcze tego nie jadłam...opiszę reakcję...
  • 00:07:27, 21-04-2008 Lila

    Polecam Mac Chickena ...oraz masło orzechowe..
    Może niezdrowe ,ale przyjemne..
  • 00:09:10, 21-04-2008 kufa86

    Cytat:
    bogda
    Muszę spróbować tą jajecznicę z pokrzywą, jeszcze tego nie jadłam...opiszę reakcję...
    Jak przeżyjesz.
  • 10:38:04, 23-02-2009 elizka

    Kiełki elizki na zdrowie!


    Witam.Prezentuję moje kiełki wyhodowane w 4 czy 5 dni w domu,a wyborny dodatek do kanapek,sałatek,surówek,zupy i do czego tam sobie kto wrzuci.Naczynie do kiełkowania kupiłam w aptece ziołowej u przemiłego starszego pana, co to wszystkie leki ma w głowie.Pojemnik kosztuje ok.20 i kilku złotych,do tego nasiona specjalne ,niezaprawiane,także w tej aptece.Jest tu soja,rzodkiewka/już zjedzona i dlatego pierwszy pojemnik już pusty/no i rzeżucha.Nasion można kupić sobie do wyboru.
    Nie potrzeba żadnych podłoży,bo dna nakładanych na siebie naczyń są specjalnie żłobione w rowki.Sypiesz sobie w te pojemniki nasiona,nalewasz do pierwszej ok.2 szklanki ciepławej wody i zamykasz.Woda krąży sama poprzez specjalne lejki wewnętrzne.Gdy się przeleje do najniższego zbiornika,wtedy ją wylewasz.
    Obserwacja kiełkowania tez jest ciekawa.Nie ma tu żadnej chemii-dodajesz tylko wodę.Myslę ,że kiełki są stokroć lepsze od nafaszerowanych chemią nowalijek.Spróbuj!

    Lubię moje kiełki obserwować i jeść.Rodzina jest /hi,hi/zmuszana do spożywania,a jak nie chcą,to przemycam je w różnych potrawach....czego i Tobie życzę.Smacznego!

    Dorzucam jeszcze kawałek artykułu o kiełkach
    "
    "Roślina, jak każda dobra matka, stara się swemu potomstwu przekazać wszystko, co najlepsze. Dlatego w kiełkach znajdują się substancje najważniejsze i najbardziej wartościowe, niezbędne do rozpoczęcia nowego życia. Owe "zadatki" przesądzają o tym, że kiełki są bezcenne dla naszego zdrowia.
    Do niedawna były kojarzone z kuchnią Dalekiego Wschodu. Na szczęście białawe, półprzezroczyste łodyżki szybko znalazły swoje miejsce w jadłospisach z innych części świata. Najpierw docenili je kucharze, a potem dietetycy i lekarze. Dzisiaj Amerykanie dodają je niemal do wszystkiego, a Anglicy nazywają duszą roślin.
    Esencja zdrowia
    W wypuszczanym przez roślinę pędzie koncentrują się wszystkie składniki odżywcze: witaminy C, B1, B6, B9, E i H oraz składniki mineralne - mangan, cynk, selen, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo. Kiełki są też źródłem wartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Wszystkie bogate są także w błonnik (np. trzy łyżki stołowe kiełków pszenicy mają go więcej niż kromka ciemnego pieczywa pszennego). Ich niewątpliwą zaletą jest również to, że są niskokaloryczne. Zamiast więc zjadać na śniadanie garść witamin, lepiej sięgnąć po garść kiełków.
    Do kiełkowania najlepiej nadają się nasiona lucerny, soczewicy, fasoli mung i adzuki, ciecierzycy pospolitej, soi, słonecznika, rzeżuchy, siemienia lnianego, rzodkiewki, a także ziarna pszenicy i owsa.
    Uprawa domowa
    Nasion przeznaczonych do kiełkowania nie szukamy w sklepach ogrodniczych, bo te nadają się tylko do uprawy gruntowej. Kupujemy je w sklepach ze zdrową żywnością. Wtedy mamy pewność, że ziarna nie były chemicznie konserwowane ani opryskiwane. Musimy je dokładnie przejrzeć i usunąć uszkodzone, przebarwione. Do kiełkowania wybieramy najzdrowsze."
    Ze strony:http://pychotka.pl/pychotka/content/view/1059/67/
    ... zobacz więcej
  • 11:57:25, 23-02-2009 Malwina

    Elizko swietne...miałaś pomysła-jakby młody Kiepski powiedział, nic tylko brać pzrykład....a jak to imponująco wyglląda, nie mówiac o wartosciach...
  • 10:10:38, 10-12-2010 Opcja

    Kiełkowanie to świetna sprawa, też myślałam o tym, by się tym zająć, jeszcze bardziej mnie to zachęciło.

Strony : 1 2 3 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy