06-07-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kakao nie tylko dobrze smakuje, ale i pomaga nam pozostać w wysokiej formie intelektualnej. Okazuje się, że może poprawić zdolności poznawcze.
Włoscy uczeni z Università degli Studi a Aquili odkryli, że może wspomagać pamięć i inne zdolności poznawcze. Wszystko najprawdopodobniej dlatego, że zawiera dużą ilość , naturalnych związków o właściwościach neuroprotekcyjnych.
Uczeni przeanalizowali różne badania dotyczące efektów spożycia flawanoli z kakao na określone aspekty poznawcze. Ustalono, że wypicie kakao (czy zjedzenie z dużą jego zawartością) skutkuje zwiększoną wydajnością poznawczą w kolejnych godzinach po posiłku. Osoby, które dostarczyły sobie wspomniane związki, lepiej wypadły w testach obejmujących wykorzystanie pamięci roboczej i przetwarzanie informacji wzrokowej. Co więcej, w przypadku kobiet, po zjedzeniu gorzkiej czekoaldy, odnotowano osłabienie zaburzeń poznawczych w wyniku bezsenności.
Okazało się także, że dostarczanie sobie falwonoidów z kakao w dłuzszej perspektywie przekłada się na nizsze ryzyko rozwoju . W szczególności, regularne spożywanie kakao oznaczało lepszą uwagę, szybsze przetwarzanie danych, jak również poprawę pamięci roboczej i płynności słownej u osób starszych.
Jak sądzą uczeni, poznawcze korzyści z sięgania po kakao wynikają naprawdopodobniej z tego, że związki te pozytywnie wpływają na zdrowie układu krążenia i mogą zwiększyć objętość krwi obecnej w zakręcie zębatym (obszarze kory starej wchodzącym w skład hipokampa), a ten region jest szczegolnie narażony na zniszczenia wiażące się ze .
Wyniki badań przedstawiono we Frontiers in Nutrition.