07-02-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Czekolada została zaklasyfikowana jako pożywienie - co zapewne szczególnie cieszy jej miłośników. Na dodatek naukowcy twierdzą, że jest ona bardzo zdrowa i wręcz niezbędna dla organizmu.
Przeprowadzone badania ujawniły, że ciemna jest bogatsza w niektóre składniki odżywcze niż sok z borówek, żurawiny i innych owoców. Jednak nie oznacza to, że powinniśmy zastąpić picie soków jedzeniem czekolady. Należy urozmaicać swoją dietę i dostarczać jej wielu składników, które wzajemnie się uzupełniają.
Niedawno wykazano, że jedzenie jednej kostki czekolady dziennie może obniżyć ryzyko aż o jedną trzecią. Niestety należy mieć umiar w spożywaniu czekolady, niezależnie od jej formy, bowiem wysoka zawartość tłuszczu i cukru może również mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia. Dlatego dietetycy zalecają stworzenie zbilansowanej diety, która powinna być dobrana w zależności od potrzeb danej osoby.
Czekolada może być dodatkiem w diecie, ale tylko w niewielkich ilościach, bowiem słodycze jedzone bez umiaru prowadzą do kłopotów z prawidłową wagą. Specjaliści nadal polecają głównie jedzenie brązowego ryżu, nasion roślin strączkowych, owoców i przede wszystkim warzyw.