29-03-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Już kilka dni spożywania diety bogatej w tłuszcze nasycone może wystarczyć, aby wywołać problemy z pamięcią i związany z tym stan zapalny w mózgu u seniorów.
Przeprowadzono testy na szczurach; karmiono oddzielne grupy młodych i starych gryzoni przez trzy dni lub trzy miesiące, aby porównać, jak szybko zachodzą zmiany w mózgu w porównaniu z resztą organizmu podczas spożywania niezdrowej diety.
Jak ustalono wcześniej, jedzenie tłustych potraw przez trzy miesiące prowadziło do problemów metabolicznych, stanu zapalnego jelit i znaczących zmian w mikrobiomie jelitowym u wszystkich szczurów w porównaniu z tymi, które jadły standardową karmę. Jednak trzy dni diety wysokotłuszczowej nie spowodowały istotnych zmian metabolicznych ani jelitowych.
Jeśli chodzi o zmiany w mózgu, starsze gryzonie - niezależnie od tego, czy były na diecie wysokotłuszczowej przez trzy miesiące, czy tylko trzy dni - wypadały słabo w testach pamięci i wykazywały negatywne zmiany zapalne w mózgu.
- Nie jest więc tak, że stan zapalny w starzejącym się mózgu związany z dietą jest napędzany przez otyłość - mówi prof. psychiatrii Ruth Barrientos z Uniwersytetu Stanowego Ohio.
- Niezdrowa dieta i otyłość są ze sobą powiązane, ale nie są nierozłączne. Badamy wpływ diety bezpośrednio na mózg. I wykazaliśmy, że już w ciągu trzech dni, na długo przed pojawieniem się otyłości, zachodzą ogromne zmiany neurozapalne - uważa prof. Barrientos
Tłuszcz stanowił 60 proc. kalorii w diecie wysokotłuszczowej stosowanej w badaniu, co odpowiada wielu popularnym opcjom fast foodów. Na przykład dane żywieniowe pokazują, że tłuszcz stanowi około 60 proc. kalorii w McDonald's Double Smoky BLT Quarter Pounder z serem lub Burger King Double Whopper z serem.
Po podaniu zwierzętom diety wysokotłuszczowej przez trzy dni lub trzy miesiące przeprowadzono testy oceniające dwa typy problemów z pamięcią powszechnie występujących u starszych osób z demencją, które są powiązane z różnymi obszarami mózgu, chodzi o: kontekstualną, kontrolowaną przez hipokamp (główne centrum pamięci w mózgu), a także pamięć strachu skojarzeniowego, której źródłem jest ciało migdałowate (ośrodek strachu i zagrożenia w mózgu).
W porównaniu ze szczurami kontrolnymi jedzącymi standardową karmę oraz młodymi szczurami na diecie wysokotłuszczowej, starsze szczury wykazywały zachowania wskazujące na upośledzenie obu typów pamięci już po trzech dniach spożywania tłustego jedzenia - a deficyty te utrzymywały się, gdy nadal były na diecie wysokotłuszczowej przez trzy miesiące.
W porównaniu ze szczurami jedzącymi standardową karmę, zarówno młode, jak i stare gryzonie przybrały na wadze i wykazywały oznaki dysfunkcji metabolicznych - zaburzenia kontroli insuliny i poziomu cukru we krwi, obecność białek zapalnych w tkance tłuszczowej oraz zmiany w mikrobiomie jelitowym - po trzech miesiącach diety wysokotłuszczowej. Jednak pamięć, zachowanie i tkanka mózgowa młodych szczurów pozostały niezaburzone mimo spożywania tłustych pokarmów.
- Te diety prowadzą do zmian związanych z zarówno u młodych, jak i starych zwierząt, jednak młode osobniki wydają się bardziej odporne na wpływ diety wysokotłuszczowej na pamięć. Sądzimy, że wynika to prawdopodobnie z ich zdolności do aktywacji kompensacyjnych reakcji przeciwzapalnych, których starsze zwierzęta nie mają - mówi prof. Barrientos.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »