Chociaż badanie ma charakter obserwacyjny i nie dowodzi przyczyny ani skutku, sądzimy, że cukier może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych na kilka sposobów. Przykładowo, podnosi poziom glukozy i stężenie insuliny we krwi, co może zwiększać i prowadzić do otyłości, głównego czynnika ryzyka - mówi Cheryl Anderson University of California San Diego, współautorka badań.
Tagi: udar, cukrzyca, choroby serca, cukier, słodkie napoje
Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.