Strona głównaZdrowieJuż jeden słodki napój dziennie zwiększa ryzyko chorób serca u kobiet

Już jeden słodki napój dziennie zwiększa ryzyko chorób serca u kobiet

Kobiety, które codziennie wypijają co najmniej jeden bogaty w cukier napój (napój gazowany, słodzoną herbatę, napoje owocowe) mogą mieć o 20 proc wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z kobietami, które rzadko sięgają po takie produkty.
Już jeden słodki napój dziennie zwiększa ryzyko chorób serca u kobiet [fot. Francisco Corado from Pixabay]
Codzienne picie wspomnianych napojów wiązało się również z o 26 proc. wyższym prawdopodobieństwem konieczności poddania się angioplastyce (poszerzeniu naczyń krwionośnych), atakże z o 21 proc. wyższym prawdopodobieństwem .
Chociaż badanie ma charakter obserwacyjny i nie dowodzi przyczyny ani skutku, sądzimy, że cukier może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych na kilka sposobów. Przykładowo, podnosi poziom glukozy i stężenie insuliny we krwi, co może zwiększać i prowadzić do otyłości, głównego czynnika ryzyka - mówi Cheryl Anderson University of California San Diego, współautorka badań.
Jak wyjaśniają eksperci, nadmiar cukru we krwi ma również związek ze „stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym, opornością na insulinę, niezdrowym profilem cholesterolu i , zaburzeniami, które są silnie powiązane z rozwojem miażdżycy, tj. zwężaniem tętnic odpowiedzialnym za większość chorób sercowo-naczyniowych.

W badaniu uczestniczyło ponad sto tysięcy kobiet w średnim wieku 52 lata, u których nigdy wcześniej nie zdiagnozowano choroby serca, udaru i cukrzycy. Dla oceny ilości różnych napojów w diecie od uczestniczek zebrano dokładne kwestionariusze dotyczące ich diety.

Odkryto, że już jeden dziennie istotnie zwiększa zagrozenie wspomnianymi wyżej zaburzeniami. Znaczenie mial tu również rodzaj produktu - napoje owocowe z dodatkiem cukru były najgroźniejsze - wiązały się z o 42 proc. wyższym prawdopodobieństwem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. W przypadku innych słodkich napojów bezalkoholowych ryzyko to było zwiększone 23 proc. (względem braku takich napojów w diecie w ogóle).

Wyniki badań opublikowano w Journal of the American Heart Association

Na podstawie:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć