29-06-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kiedy jesteśmy zestresowani, wielu z nas sięga po niezdrową żywność. Jednak nowe badania na Uniwersytecie Colorado Boulder sugerują, że ta strategia może przynieść skutek odwrotny do oczekiwanego.
Jak odkryto, u zwierząt dieta wysokotłuszczowa niszczy bakterie jelitowe, skutkuje zmianą zachowania i poprzez złożoną ścieżkę łączącą jelita z mózgiem wpływa na substancje w mózgu, wywołując niepokój.
- Wszyscy wiedzą, że nie jest to zdrowa żywność, ale zwykle myślimy o niej wyłącznie w kategoriach niewielkiego przyrostu masy ciała - mówi prof. Christopher Lowry. - Tymczasem może ona wpływać na mózg skutkując niepokojem - dodaje.
W ramach testów podzielono szczury na dwie grupy: połowa otrzymywała standardową dietę zawierającą około 11 proc. tłuszczu przez dziewięć tygodni; pozostałe gryzonie otrzymywały dietę wysokotłuszczową zawierającą 45 proc. tłuszczu, składającą się głównie z pochodzących z produktów zwierzęcych.
Co istotne, zgodnie ze statystykami typowa amerykańska dieta zawiera około 36 proc. tłuszczu.
W trakcie testów oceniano mikrobiom zwierząt. Po dziewięciu tygodniach zaś zwierzęta przeszły testy behawioralne. W porównaniu z grupą kontrolną, gryzonie otrzymujące dietę wysokotłuszczową przybrały na wadze. To jednak nie wszystko, zwierzęta cechowały się również znacznie mniejszą różnorodnością bakterii jelitowych, tymczasem większa ich różnorodność wiąże się z lepszym zdrowiem. Poza tym zwierzęta te były także gospodarzami znacznie większej liczby bakterii zwanych Firmicutes, a mniej bakterii zwanych Bacteroidetes. Wyższy stosunek Firmicutes do Bacteroidetes zaś wiąże się z typową dietą przemysłową i otyłością.
Wreszcie, grupie, w której stosowano dietę wysokotłuszczową, odnotowano wyższą ekspresję trzech genów (tph2, htr1a i slc6a4) zaangażowanych w produkcję i sygnalizację neuroprzekaźnika serotoniny - szczególnie w obszarze mózgu powiązanym ze stresem i .
Jakkolwiek serotoninę często określa się jako „substancję zapewniającą dobre samopoczucie", pewne grupy neuronów serotoninowych mogą wywoływać u zwierząt reakcje podobne do lęku. Podwyższona ekspresja tph2 u ludzi ma związek z zaburzeniami nastroju i ryzykiem podjęcia próby samobójczej.
Jak zauważają autorzy, gryzonie jedzące dużo tłuszczu miały w mózgu molekularną sygnaturę stanu wysokiego lęku. Dlaczego tak się dzieje? Niezdrowy mikrobiom narusza wyściółkę jelit, umożliwiając bakteriom przedostanie się do organizmu i komunikację z mózgiem za pośrednictwem nerwu błędnego, czyli ścieżki prowadzącej z przewodu pokarmowego do mózgu.
Równocześnie eksperci podkreślają, że nie wszystkie tłuszcze są niekorzystne, te zdrowe znajdują się w: rybach, oliwie z oliwek, orzechach i nasionach i mogą mieć działanie przeciwzapalne dla mózgu.
Autorzy radzą, by jeść jak najwięcej różnych rodzajów owoców i warzyw, a także dodawać do swojej diety produkty sfermentowane, aby wspierać zdrowy . Warto zaś odstawić pizzę i frytki, a jeśli już ktoś sięga po hamburgera, niech doda do niego awokado.
Na podstawie:
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »