Strona głównaZdrowieJunk food (śmieciowe jedzenie) - kilka niepokojących faktów

Junk food (śmieciowe jedzenie) - kilka niepokojących faktów

Niczym grzyby po deszczu wyrosły bary podające fast food czy też junk food - które jest tanie i łatwe w produkcji oraz przechowywaniu, ale zawiera wiele niekorzystnych dla organizmu substancji.
Junk food (śmieciowe jedzenie) - kilka niepokojących faktów [Fot. PhotoEd - Fotolia.com] Często sięgamy po „śmieciowe jedzenie", bo jest powszechnie dostępne, a jako wypełnione niezdrowym tłuszczem, i solą wielu z nas dobrze smakuje. Poza tym jest wygodne, bo nie trzeba wkładać żadnego wysiłku w jego przygotowanie i jest podawane niemal natychmiast po zamówieniu. Takie jedzenie jednak nie jest najzdrowsze, poznaj o nim kilka faktów, a zyskasz większą motywację, żeby się lepiej odżywiać.
  • Junk food sprzyja otyłosci, a o tym, że problem jest poważny, świadczą statystyki: na całym świecie około 600 milionów ludzi jest otyłych, a 1,9 mld ma . Ogólnie rzecz ujmując, 39 proc. globalnej populacji ma nadwagę.
  • Mięso nie stanowi głównego skłądnika tzw. „chicken nuggets" - znajduje się w nich taka sama jak mięsa (lub większa) ilość tłuszczu.
  • Jednak nieduża pizza to ponad 260 kcal.
  • Jedzenie „śmieciowego jedzenia" bardzo podnosi poziom insuliny, a to prowadzi nie tylko do zaburzenia gospodarki hormonalnej i może grozić , ale też ma wpływ na osłabienie zdolności poznawczych.
  • Popularny truskawkowy shake serwowany przez jedną z sieci restauracji zawiera ponad 50 związków chemicznych (a nie jedynie mleko i truskawki...).
  • Warto pamiętać, że do frytek niektóre lokale fast food dodają TBHQ (E319), który jest konserwantem i ma związek z rozwojem astmy, problemami skórnymi, a nawet sprzyja powstawaniu nowotworów.
  • Fast food zawiera dużo tłuszczu, mało błonnika, znaczne ilości cukru i .
  • Puszka popularnej coli zawiera 8 do 9 łyżeczek cukru. Ostatnio dostrzeżono ciekawe zjawisko -butelka zwykłej źródlanej wody bywa w niektórych marketach droższa niż butelka coli.
  • W składzie popularnych chipsów, które są reklamowane jako ziemniaczane, zawartość ziemniaków jest mniejsza niż połowa, około 42 proc. Reszta to głównie skrobia pszenna i różne typy mąki (także kukurydzianej i ryżowej) oraz konserwanty i sól.

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

DZIEWIĘĆ + SZEŚĆ =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Aktywni 50+
  • Kobiety.net.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X