02-01-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Uczeni z Karolinska Insitutet w Sztkoholmie ostrzegają, że menu bogate w przetworzone czerwone mięso sprzyja niewydolności serca.
Kiełbaski, bekon, czy salami mogą świetnie smakować, ale nie warto czynić z nich podstawowego produktu w swoim jadłospisie. Badania dowiodły, że mogą przyczynić się do .
Naukowcy przez 12 lat monitorowali styl życia i sposób odżywiania się 37 035 mężczyzn w wieku od 45 do 79 lat. Początkowo żaden z uczestników nie cierpiał na choroby serca.
Analiza danych wykazała, że panowie, którzy jedli największą ilość czerwonego mięsa (ponad 75 gramów), odznaczali się o 28 proc. wyższym ryzykiem rozwoju niewydolności serca niż w mężczyźni jedzący najmniej produktów tego rodzaju (nie więcej niż 25 g dziennie).
Co więcej, naukowcy wskazali również, że uczestnicy, którzy jedli najwięcej , byli dwa razy bardziej narażeni na śmierć z powodu zawału serca w porównaniu tych, którzy unikali tych produktów.
Obliczono, że średnio na każde 50 gramów spożywanego codziennie ryzyko niewydolności serca wzrastało o 8 procent, a ryzyko zgonu z powodu o 38 procent.
Badania opisano w magazynie Circulation: Heart Failure.