Strona głównaZdrowieJesz przetworzone mięso? Masz większe ryzyko niewydolności serca

Jesz przetworzone mięso? Masz większe ryzyko niewydolności serca

Uczeni z Karolinska Insitutet w Sztkoholmie ostrzegają, że menu bogate w przetworzone czerwone mięso sprzyja niewydolności serca.
Jesz przetworzone mięso? Masz większe ryzyko niewydolności serca [© podm - Fotolia.com] Kiełbaski, bekon, czy salami mogą świetnie smakować, ale nie warto czynić z nich podstawowego produktu w swoim jadłospisie. Badania dowiodły, że mogą przyczynić się do .

Naukowcy przez 12 lat monitorowali styl życia i sposób odżywiania się 37 035 mężczyzn w wieku od 45 do 79 lat. Początkowo żaden z uczestników nie cierpiał na choroby serca.

Analiza danych wykazała, że panowie, którzy jedli największą ilość czerwonego mięsa (ponad 75 gramów), odznaczali się o 28 proc. wyższym ryzykiem rozwoju niewydolności serca niż w mężczyźni jedzący najmniej produktów tego rodzaju (nie więcej niż 25 g dziennie).

Co więcej, naukowcy wskazali również, że uczestnicy, którzy jedli najwięcej , byli dwa razy bardziej narażeni na śmierć z powodu zawału serca w porównaniu tych, którzy unikali tych produktów.

Obliczono, że średnio na każde 50 gramów spożywanego codziennie ryzyko niewydolności serca wzrastało o 8 procent, a ryzyko zgonu z powodu o 38 procent.

Badania opisano w magazynie Circulation: Heart Failure.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Akademia Pełni Życia
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy