28-04-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kiedy jesteśmy zestresowani i sięgamy po „śmieciowe jedzenie", może to prowadzić do jeszcze większego przyrostu wagi.
Jeśli chcesz uniknąć dodatkowego przyrostu wagi, nie uspokajaj się jedzeniem. Gdy odczuwasz stres, chętniej sięgasz po niezdrowe przekąski i tzw. „", czyli „śmieciowe jedzenie". Spożywanie takich produktów nie tylko samo w sobie oznacza ryzyko zyskania dodatkowych kilogramów, okazuje się, że ich jedzenie w stresujących sytuacjach dodatkowo intensyfikuje ten proces.
Podczas eksperymentu na myszach odkryto, że wysokokaloryczna dieta, w połączeniu ze stresem, spowodowała większy przyrost masy ciała niż ta sama dieta w środowisku wolnym od .
Niektórzy reagują na stres jadłowstrętem, ale większość ludzi w odpowiedzi na napięcie czy poddenerwowanie sięga po znaczniejsze ilości jedzenia, najchętniej pełnego i .
Proces jedzenia jest kontrolowany głównie przez część mózgu o nazwie podwzgórzem, tymczasem inny obszar, ciało migdałowate, przetwarza reakcje emocjonalne, w tym lęk.
Badacze ustalili, że chroniczny stres zwiększał nieznacznie poziom insuliny we krwi, ale w połączeniu z dietą wysokokaloryczną, ilość insuliny była 10 razy wyższa niż zestresowanych gryzoni niż u zwierząt wolnych od stresu i trzymujących prawidłową dietę. Okazuje się - komentują uczeni - że insulina reguluje nie tylko działanie układu trawiennego, ale i funkcje w mózgu.
W normalnych warunkach organizm wytwarza zaraz po posiłku po to, by umożliwiła komórkom wchłonięcie glukozy i wysłanie do mózgu sygnału o stanie najedzenia się. Przewlekły stres sam w sobie podnosi nieco poziom insuliny, jednak jedzenie wysokokalorycznych produktów podczas stresu znacznie ją winduje. Kiedy taka sytuacja powtarza się, komórki stają mniej wrażliwe na insulinę i mózg nie otrzymuje informacji dostatecznym pozimie sytości. W efekcie jemy jeszcze więcej i bardzo łatwo zyskujemy na wadze.
Na temat badań można przeczytać w magazynie Cell Metabolism.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »