21-09-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Witamina C może być kluczowa dla zachowania masy mięśni w dojrzałym wieku.
Seniorzy, którzy dostarczają sobie dużo , mają większą masę mięśni szkieletowych. To o tyle istotne, że wraz z wiekiem ludzie tracą część masy wspomnianych mięśni, co prowadzi do , która z kolei może skutkować zespołem kruchości (wątłości starczej) i obniżeniem jakości życia.
Osoby po pięćdziesiątce tracą do jednego procentu masy mięśni szkieletowych każdego roku. Taki proces dotyczy ponad 50 milionów ludzi na całym świecie - społeczeństwa wielu krajów starzeją się. To duży problem, ponieważ może skutkować osłabieniem, , cukrzycą typu 2, obniżoną jakością życia, a nawet śmiercią.
Według lekarzy odpowiedni poziom witaminy C ma związek z masą mięśni szkieletowych. Pomaga w ochronie komórek i tkanek przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Wolne rodniki bowiem mogą przyczynić się do niszczenia mięśni, przyspieszając w ten sposób związane z wiekiem osłabienie .
Okazuje się, że im więcej ludzie starsi dostarczają sobie witaminy C dzięki diecie, tym więcej mają masy mięśni szkieletowych niż ich rówieśnicy o niższym poziomie tej witaminy. To szczególnie ważne odkrycie, biorąc pod uwagę szeroką dostępność produktów z dużymi dawkami witaminy C, takich jak cytrusy, papryka, brukselka, kapusta, etc.
Jednocześnie lekarze mówią, że ochronę mięśni można uzyskać po prostu regularnie jedząc warzywa i owoce z zawartością witaminy C - nie muszą to być olbrzmie porcje, ale jakieś niewielkie dodatki do głównych posiłków czy owoce serwowane w ramach deseru.
Na podstawie: