27-07-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niedobory snu, czyli odpoczynek poniżej siedmiu godzin na dobę, oznacza częstsze niewłaściwe wybory dietetyczne.
Kiedy przejrzano dane 20 tysięcy Amerykanów, odkryto związek między nieprzestrzeganiem zaleceń dotyczących długości i dostarczaniem sobie większej ilości z dodatkiem cukru, tłuszczów i kofeiny w porównaniu do osób sypiających zalecane co najmniej siedem godzin.
- Nocą dostarczamy sobie najwięcej kalorii z i jemy dużo tzw. convenience food, czyli wygodnej, gotowej do spożycia żywności - mówi prof. Christopher Taylor z Ohio State University.
- Gdy nie śpimy do późna, przejawiamy wszystkie te zachowania, które są związane z otyłością: brak aktywności fizycznej, dłuższy czas spędzony w pozycji siedzącej przed ekranem, wybory żywieniowe, które stanowią przekąski, a nie posiłki - dodaje prof. Taylor.
Amerykańska Akademia Medycyny Snu i Towarzystwo Badań Snu zaleca, aby osoby dorosłe spały regularnie co najmniej siedem godzin na dobę, aby móc liczyć na optymalny stan zdrowia. Krótszy sen wiąże się z wyższym ryzykiem wielu problemów, w tym przyrostu masy ciała i , cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i chorób serca.
- Wiemy, że brak snu jest powiązany z otyłością na szerszą skalę, ale to wszystkie te drobne zachowania łączą się w przyczynę tego, dlaczego tak się dzieje - wyjaśnia prof. Taylor.
Analiza statystyczna pokazała, że niemal wszyscy (95,5 proc.) jedli co najmniej jedną przekąskę dziennie, a ponad 50 proc. kalorii związanych z przekąskami pochodziło z dwóch szerokich kategorii, które obejmowały napoje gazowane i energetyczne oraz , precle, ciasteczka, lub ciastka.
W porównaniu z uczestnikami, którzy sypiali co najmniej siedem godzin w nocy, ci, którzy odpoczywali krócej, częściej zjadali poranną przekąskę, a rzadziej popołudniową, ale jedli większe ilości przekąsek o znaczniejszej kaloryczności i mniejszej wartości odżywczej.
Jakkolwiek istnieje wiele czynników fizjologicznych, które odgrywają rolę w związku snu ze zdrowiem, zmiana zachowania polegająca w szczególności na ograniczaniu nocnego snu może pomóc nie tylko spełnić wytyczne dotyczące odpoczynku, ale także poprawić dietę.
- Zastosowanie się do zaleceń dotyczących snu pomaga zaspokoić konkretną potrzebę odpoczynku związaną z naszym zdrowiem, ale jest też powiązane z powstrzymaniem się od zachowań, które mogą szkodzić zdrowiu - zauważa prof. Taylor. - Im dłużej nie śpimy, tym więcej mamy okazji do jedzenia. A w nocy kalorie pochodzą zazwyczaj z przekąsek i słodyczy. Każdorazowo, gdy podejmujemy te niedietetyczne decyzje, przyjmujemy kalorie i produkty związane ze zwiększonym ryzykiem chorób przewlekłych - wyjaśnia prof. Taylor.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »